SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év végén a törvény szerint megszűnik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége. Ezt - tudjuk pontosan - azok vehették igénybe, akik korábban valamilyen veszélyes munkakörben dolgoztak, és az egészségük védelme érdekében korhatár előtt mehettek nyugdíjba.
A Fidesz-kormány a 2010-es ciklus elején kihirdette, hogy megszünteti a nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét. Aztán ez az elv is megdőlt, hiszen a nők számára 40 éves munkaviszony után lehetőséget adtak a korhatár előtti nyugdíjazásra. Ugyanakkor, hogy mégis megőrizzék a korábbi elvet, a nyugdíjkorhatárt betöltők esetében a korábbi nyugdíjat ellátássá nevezték át. A kormány aztán utoljára 2012-ben foglalkozott átfogóan a kérdéssel, de akkor a költségvetési hatások, valamint az átalakítással járó konfliktusok miatt úgy döntött, hogy ez év végéig meghosszabbítja a rendszer működését, azaz eddig az időpontig lehet a kedvezmény igénybevételéhez az éveket gyarapítani, valamint a munkáltatók is ez ideig gyarapíthatják extra bevétellel a központi költségvetést, ami közel 20 milliárd forint.
Hasonló jellegű írásbeli kérdésemre államtitkár úr válaszolt, mely válaszokat a következőképpen jelezte. Egyrészt ő is elismeri, hogy a korábbi korkedvezményes nyugdíjat ellátássá silányították le, ellátássá, ami adható és el is vehető.
(16.20)
Aztán azt is jelzi nekem államtitkár úr, hogy a 2015-ös költségvetés tervezete majd tartalmazza ezt az ellátást, az a költségvetés, amelynek a vitáját még meg sem kezdtük, és nap mint nap olvasható a sajtóban, hogy mindig változások érik a költségvetést.
S végül még egy dolog, amit az államtitkár úr szintén mond: a hatályos szabályozás szerint a korkedvezményes jogvesztés az év végéig változatlan feltételekkel történik. Tehát az év végéig, azaz jövőre már változhat.
Még egyszer kérdezem - és kérem, ne beszéljen mellé, államtitkár úr -, hogy miért nem tárgyalta a parlament ebben az időszakban a korkedvezményes nyugdíjazás kérdését. Mi a szándéka a kormánynak ezzel a nyugdíjazással? Miért tartanak bizonytalanságban közel 50 ezer embert? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me