SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megdöbbenéssel láttuk a beterjesztett költségvetésben, hogy a kormány 44 százalékkal megvágja azokat a forrásokat, amiket évről évre a munkanélküliek elhelyezkedésére fordítunk. A jövő évi költségvetés egyedüli haszonélvezője a közmunka lesz, ennek kiadásai 46 százalékkal nőnek. Az egyik oldalon felére csökkentik a foglalkoztatást elősegítő támogatásokat, amelyekből a kormány eddig az álláskeresők képzését, munkatapasztalat-szerzését, vállalkozóvá válását vagy a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését támogatta, és csaknem harmadára csökken a szakképzési és felnőttképzési sor is. A másik oldalon a közmunka kiadásai a 2011. évi forrásoknak több mint négyszeresére nőnek. Hogy a kép teljes legyen, a kormány bejelentette, hogy négy év múlva megszűnik a segélyezés is, ugyanis mindenki közmunkában fog robotolni. Ennek első lépéseként jövőre a segélyezettek negyedét irányítják át a közmunkába.
A brutális forráskivonásból és a közmunka egyre nagyobb térnyeréséből arra lehet következtetni, hogy négy év múlva a munkaügyi központok jelen formájukban megszűnnek. A szolgáltató funkció, az, amivel az emberek valós, személyekre szabott segítséget kaphatnak a továbblépésre, megszűnik. A munkaügyi központok a közmunkát adminisztráló végrehajtó szervvé degradálódnak. Ez szembemegy azzal, amiről Varga Mihály beszélt a miniszterjelölti meghallgatásán. Ott azt ígérte, hogy átalakítja a munkaügyi hivatalokat, erősíti a munkaerőpiaccal való kapcsolatukat, és a közmunkapályázatok intézetét leválasztja róluk. Sajnos azonban megint más volt az ígéret és más a cselekvés, és ez kevés jót vetít előre az orbáni munkaalapú társadalom hazájában.
Az a kérdésem, hogy mivel négy év múlva már, ugye, munkanélküliek sem lesznek, számíthatunk-e a munkaügyi központok megszüntetésére is. Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me