DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ahogy ön is mondta, az a kormányzat célja, hogy aki gyermeket szeretne vállalni, ott az állam ne akadályokat gördítsen ez elé, hanem segítséget nyújtson. Ne jelentse a gyermek vállalása egy alacsonyabb életszínvonalnak is a vállalását gazdasági, pénzügyi értelemben, hanem az állam igyekezzen kompenzálni minél több esetben a szülőket, akik gyermeket szeretnének, a gyermek érdekére tekintettel.
Éppen ezért, ha a 2015-ös költségvetést megnézzük, akkor azt látjuk, hogy abban jóval több összeg van családtámogatásokra, 208 milliárd forinttal magasabb ez az összeg, mint ha mondjuk, egy korábbi, 2010-es költségvetést nézünk. És ha összességében nézzük a 2010-14. év végéig tartó időszakot, akkor 670 milliárd forint az a többlettámogatás, amit a családok kaptak ahhoz képest, amihez az előző időszakban jutottak hozzá. Ha ezt vetítjük egy-egy családra, mondjuk, az idei évre, akkor idén egy család, egy átlag magyar család 20 ezer forinttal többől gazdálkodik, mint korábban, 20 ezer forinttal kevesebbet von el a családoktól az állam személyi jövedelemadóként a családi típusú adózás rendszerében akár az adókedvezmények, akár a járulékkedvezmények miatt, mint ahogy ezt négy évvel ezelőtt tette az akkori adótörvények alapján az akkori kormány.
Erre azért volt szükség, mert 2010-ben mélyponton voltak Magyarországon a népesedési mutatók, 1,23 volt az az arány, ami egy párra jutott, hogy mennyi gyermekük születik, de ezt sikerült az elmúlt időszakban megfordítanunk. Idén az első nyolc hónapban 3 százalékkal nőtt az élve születések száma, 3,6 százalékkal a házasságkötések száma, a halálozások száma vagy az elvégzett terhességmegszakítások száma pedig örvendetes módon csökkent. Így ma már több ezerrel jobb ez az arány, több ezerrel csökkent a népességfogyás üteme, mint a korábbiakban.
Ahogy ön is említette az interpellációja végén, a kormány úgy döntött, hogy folytatja ezt a támogatási programot, folytatja a magyar családok támogatását, megerősítését és segítését, és a következő öt évben újabb 200 milliárd forint értékű népesedéspolitikai akcióterv mellett döntött, amelynek egyes részei akár a költségvetési törvényben, akár az adótörvényekben megjelennek.
Ön is utalt rá, hogy immár a családi típusú adókedvezmények rendszere a házasságkötéstől kiterjed a fiatal párokra. A házasságkötéstől kezdve két éven keresztül 5 ezer forintos személyi jövedelemadó-kedvezményük lehet. Abban az esetben, ha megfogan a közös gyermekük, a gyermek megfoganását követő harmadik hónaptól már egy dupla összegű, az első gyermek után járó családi adókedvezmény jár.
Nagyon fontos a harmadik gyermekek megszületéséhez, hogy a második gyermekek is megszülessenek, és a harmadik gyerekre kimagaslóan magas a mostani családi adókedvezmény mértéke. Ott egy nagy ugrás van az első kettő után a harmadik gyereknél. Most igyekszünk már a második gyerekeknél is növelni ezt az adókedvezményt, így a következő években, 2016-tól 2019-ig évente egyenlő mértékben 5-5 ezer forinttal nő a családi adókedvezmény a második gyermek után, így ez 40 ezer forint lesz erre a családi adókedvezmény-konstrukcióra. Így az idei 237 milliárd forint helyett 2019-re, amíg ez a program lefut, már 300 milliárd forintot fogunk költeni, pontosabban: ennyit hagyunk a családoknál, a dolgozó magyar családoknál.
A lakhatási körülmények javítására indítjuk el a családok otthonteremtési kedvezményét, ez talán a legfontosabb, ez a szocpol kiterjesztése, ha az ismert nevén akarom mondani. Ez már nemcsak új lakás építésére, vásárlására, hanem használt lakás vásárlására és bővítésére is fordítható.
(14.40)
2015-ben várhatóan 5 ezer, 2016-tól 12 ezer család részesülhet ebben. 4 milliárd forint van a jövő évi költségvetésben, és úgy tervezzük, hogy ez felfut 10 milliárd forintos nagyságrendre. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Időm lejárt, de még a részmunkaidőben dolgozók vagy a kisgyermekek elhelyezése kapcsán is számos intézkedésről döntött a kormány - de majd erről legközelebb. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me