IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hazánkban a szociális ellátások terén az információhoz való hozzájutás nehézkesnek bizonyul. Legtöbben akkor lépnek kapcsolatba az intézményekkel, ha erre kötelezve vannak, illetve ha krízishelyzetbe kerül a személy vagy az egész család. Az LMP ezért javasolja egy olyan honlap létrehozását, amely mindenki számára elérhetővé teszi a szociális ellátásokat, valamint kellő információt nyújt az intézmények tevékenységi köréről, a szolgáltatások széles skálájáról.
A Szociális Ágazati Portál nevű honlap a témában az egyetlen összefoglaló adatbázis, ami a szociális területen jelenleg létezik, de ez egyáltalán nem felhasználóbarát, és nagyon hiányos. Nem tudja meg az ügyfél, hogy hova fordulhat segítségért, csupán a jogszabályokban foglalt ellátások felsorolására törekedtek az oldal alkotói. A „lakosság” menüpont alatt az egyetlen jól használható információ a „Mi mennyi 2014-ben?”, ami tartalmazza a bérek, támogatások, adóterhek, járulékok és ellátások mértékét. Nincs megfelelő keresési lehetőség, nincs térképes megjelenítés, pedig ez 2014-ben már egy alapvető funkciónak számít mindenhol máshol.
Az LMP által kezdeményezett „Kéznyújtásnyira a szociális szolgáltatások” koncepció középpontjában a könnyen kezelhetőség és a pontos tájékoztatás áll. Az információk felhasználóbarát átadásával javulhat a szolgáltatásokhoz való hozzáférés. Az LMP szerint egy olyan honlapot kell létrehozni, amely a felhasználó lakhelye szerint megmutatja, milyen szociális szolgáltatások vannak a közelében, mit vehet igénybe, emellett nemcsak a kerületi, városi keresést tennénk lehetővé, hanem problémaspecifikus szűrést is. El lehet azon gondolkodni, hogy nem csupán állami-önkormányzati, hanem egyházi, civil és magánszolgáltatókat is érdemes lenne bevonni az adatbázisba.
Szemléltetésként: bárhol lakik egy ügyfél, a megfelelő menüpontot kiválasztva megkapja az összes létező intézményt, amely a közelben található. Ha például egy pszichológust keres, azokat az intézményeket dobja ki a kereső, ahol dolgozik ilyen szakember. Ha könnyen kereshetővé és elérhetővé válnának ezek a szolgáltatások, akkor sokkal egyszerűbb lenne megelőzni a családi problémákat, kríziseket. Minél előbb érkezik a segítség, annál hatékonyabb a megelőzés és a kezelés.
Az intézmények megítélésén is javíthat ez a rendszer, mivel a legtöbben félelemmel közelítenek a családsegítő vagy a gyermekjóléti intézményekhez. Legtöbbször akkor kerülnek csak velük kapcsolatba, ha valamilyen komoly probléma merül fel gyermekükkel az iskolában, vagy pedig komoly adóssága halmozódik fel a családnak, netán valamilyen jelzés alapján egy családgondozó jelentkezik a családnál.
Egy felhasználóbarát honlap segítségével bárki részletes leírást olvashatna az intézmények feladatköreiről, az igénybe vehető ellátásokról, szolgáltatásokról. Jó ötlet lenne a szakemberek bemutatása is, hogy mérsékeljük a kezdeti félelmeket, aggályokat. Egy olyan anonim felületet is érdemes lenne létrehozni, ahol a szakemberek válaszolnak a feltett kérdésekre. Ha az ügyfél mégsem szeretné felkeresni ezeket az intézményeket, akkor itt az egyszerű kérdéseikre órákon belül gyors és szakmai választ kaphat. A terv hozzájárulhat az EU 2020 stratégiájának teljesítéséhez is. Ha javul a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés, akkor javulhat az emberek életminősége. A szociális problémák megoldása, a szociális segítők beavatkozása javítja a munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeket is.
De menjünk tovább! Az időben kezelt problémák meggátolják, hogy szenvedélybetegség, pszichiátriai betegség alakuljon ki, megelőzhetővé válik az emberi kapcsolatok romlása, fennmaradhat a család egysége. Sőt, minél jobban tágítjuk az adatbázisban hozzáférhető szolgáltatások körét, bevonva a szociális ellátásokon túl az egészségügyi vagy akár az oktatási szolgáltatásokat is, annál hasznosabb segítséget kaphatnak az állampolgárok egy ilyen, viszonylag egyszerűen és kis költségből előállítható rendszer segítségével.
Ezt a javaslatot elküldjük az illetékes miniszternek is, és arra buzdítjuk, hogy egy ilyen létrehozásáért tegyen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me