BECSÓ ZSOLT

Full text search

BECSÓ ZSOLT
BECSÓ ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy tartják, hogy minél mélyebben hatolunk a múltba, annál nagyobb világosság árad belőle. Ez akkor is igaz, ha vannak társadalmi csoportok, ha akadnak emberek, akik évtizedeken keresztül tűzzel-vassal akadályozták, hogy fény derüljön bizonyos történelmi események mozgatórugóira, de leginkább a felelőseire. Ezek közé az események közé tartoznak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő kommunista megtorlások láncolatában eldördült sortüzek. Pufajkások, orosz tankok, hivatásos orvlövészek teljesítették a hatalom tömeggyilkos szándékát. Budapesten, Tatabányán, Miskolcon, Ózdon és Egerben is ártatlan emberek vére festette vörösre az utcák kövezetét, sebesültek nyöszörgésétől és segítségkérésétől visszhangoztak a menedéket nyújtó kapualjak.
Ma van az évfordulója annak, hogy 1956. december 8-án eldördült a sortűz Salgótarjánban is. Több ezer bányász, acélgyári, üveggyári munkás vonult Nógrád megye székhelyén a rendőrkapitányság előtti térre. A tömeg azt követelte, hogy bocsássák szabadon az előző nap letartóztatott két társukat, akik tagjai voltak a megyei munkástanácsnak. A karhatalmisták tőrbe csalták a tüntetőket, és tüzet nyitottak a védtelen, menekülő emberekre, közöttük gyermekekre, asszonyokra, sőt egy várandós anyára is. A tömeggyilkosságnak 131 halálos áldozata volt, és másfél száz sebesültjét szállították a kórházba.
Kiderült, hogy a szovjet tankok árnyékában hatalomra került bábkormány hiába ígérgetett fűt-fát, hiteltelen maradt. Képtelen volt megszerezni a munkástanácsok támogatását, ezért nem riadt vissza a lövetéstől sem. Kádár János és bandája a salgótarjáni vérengzésért a Központi Munkástanácsot tette felelőssé, amelynek a vezetőit másnap le is tartóztatták. Néhány nappal később a kommunista propaganda a röplapjain pedig azt a képtelenséget állította, hogy az ellenforradalmárok tüzeltek és hajigálták a kézigránátokat a karhatalomra, a szovjet egységekre. Mai szóhasználattal élve: hazudtak reggel, éjjel meg este.
Tisztelt Országgyűlés! Tudjuk, hogy Magyarországon a forradalmat és a szabadságharcot követő kegyetlen megtorlásnak mennyi áldozata volt. Több mint 400 embert kivégeztek, 21 ezer személyt bebörtönöztek, 16-18 ezer főt internáltak és körülbelül 200 ezren menekültek el az országból.
Az önmagát forradalmi munkás-paraszt kormánynak nevező moszkovita gyülekezet - tagjai között Münnich Ferenccel, Apró Antallal, Biszku Bélával - kitűnőre vizsgázott a saját népe elleni bosszúhadjáratban. Lefogtak mindenkit, akiről azt feltételezték, hogy képes lehet az állam rendjének, nyugalmának a megzavarására.
Ha lapozgatunk az ország legújabbkori történelemkönyvében, időről időre kiszúrhatja a szemünket, hogy a kommunista mozgalom - becenevén a baloldal - és a diktatúra édestestvérek. Nem válogatnak az eszközökben: koncepciós per, statáriális bíróság, gulágtábor, őszödi beszéd, titkos bankszámla, IMF-hitel, vízágyú, gumilövedék - egyre megy nekik. A kommunisták célja a társadalom leginkább veszélyes személyeinek, csoportjainak megtörése, eltávolítása, a különböző rétegek elrettentése, megfélemlítése vagy megsemmisítése.
58 éve Salgótarjánban is példát mutattak belőle, az emberek pedig sokáig lopva, egy-egy szál virággal, észrevétlenül pislákoló gyertyával emlékeztek meg a sortűz mártírjairól. Az idő múlásával sok hozzátartozó érezte úgy, hogy nem is az a legrosszabb, ami történt, hanem az, hogy nem szabad beszélni róla. Titokban kellett tartani, mintha meg sem történt volna. Szent Ágoston szerint azonban a halottak láthatatlanok ugyan, de azért jelen vannak.
Tisztelt Ház! Azt mondják, hogy az emlékek olykor nagyobb pusztítást végeznek, mint egy géppisztolysorozat. A nemzedékünknek mégis a hátára kell vennie ezt a terhet, vállalnia kell ezt a felelősséget, hogy az utánunk jövő generációk is okulhassanak a demokráciáért, a nemzet függetlenségéért 1956-ban vívott szabadságharcból, mert végső soron az emlékezet tesz bennünket azzá, amik vagyunk. Minél mélyebbre ásunk a múltba, annál nagyobb világosság árad felénk, ha pedig megfosztanak az emlékeinktől, olyan, mintha mindenünktől megfosztanának, ezt pedig nem hagyhatjuk.
A salgótarjáni gyásznap arra figyelmeztet, hogy az emlékek nemcsak a múltunkról szólnak, hanem befolyásolják a jövőnket is. Figyeljünk hát rájuk oda! (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me