SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A következőkben az LMP kisebbségi véleményét ismertetem. Az Alaptörvény N) cikke alapján Magyarország a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti, és ezen elv érvényesítéséért elsődlegesen az Országgyűlés és a kormány felelős. Ez a költségvetési tervezet mindazon túl, hogy ezen elveknek nem felel meg, több okból nem támogatható, sőt elfogadhatatlan. Az egyik, hogy bebetonozza az elmúlt évek megszorításait, az oktatásból több mint 200 milliárd forintot vontak ki az elmúlt években, 2010-hez képest reálértéken 400 milliárd forint hiányzik, de csökkent az egészségügy, a szociális ellátás, a kultúra és a környezetvédelem finanszírozása is.
(18.00)
A megszorítások bebetonozása azt jelenti, hogy a hazánk hosszú távú fejlődését garantáló alapok, csúnya szóval a humán tőke, tudásunk és egészségi állapotunk leromlik. Nincs az a gazdaságfejlesztési program, ami sikeres lehet ilyen alapokon. Hazai tőkefelhalmozás nélkül esélytelenek vagyunk, és ennek a tőkefelhalmozásnak elsősorban az emberi és környezeti alapokban kellene megtörténniük. (A Jobbik-frakció soraiban egymással beszélgető képviselőkhöz:) Megkérhetem jobbikos képviselőtársaimat? Nagyon zavar, hogy itt beszélnek mellettem.
Így kidobott pénzek az európai uniós támogatások ezermilliárdjai is, amelyek ideig-óráig megnövelik a beruházásokat, hizlalhatnak egyes köröket, ám a hatás nem tartós. Már csak azért sem, mert gazdasági szerkezetünk nem javult, a jövedelemkiáramlás pedig nem csökkent.
A megszorítások bebetonozása tragikus következményekkel jár az oktatás területén. Nem volt még ország a Földön, amelyik bőséges ásványkincsek híján úgy tudott volna kitörni perifériális helyzetéből, hogy nem fektetett masszívan szinte minden szabad forrást az oktatásba. A jelenlegi kormány épp az ellenkező úton jár: forrásokat von ki az oktatásból. Leszakadásunk így garantált.
A megszorítások bebetonozása a társadalom szétszakadását is jelenti. Már 4 millióan élnek a létminimum alatt, és ez a szám nő. Ennek ellenére a kormány folytatja a forráskivonást a valós munkahelyteremtésből és a szociális ellátásból, és fenntartja a szegényektől a gazdagok felé irányuló pénzszivattyút. Megmarad az egykulcsos adó, ami 2010-hez képest évente 444 milliárddal juttat többet a felső ötödnek, és 134 milliárdot vesz ki a kevesebbet keresők zsebéből. A minimálbér környékén keresők terhei lényegében megduplázódtak 2010 óta. Ennek nyilvánvaló hatása a széles rétegek elszegényedése, s nemcsak a munkanélküliek körében, hanem azok körében is, akik dolgoznak, de így is a létminimum alatt élnek. Az ország egyre mélyebbre csúszik a szociális katasztrófa felé. Ez a költségvetés semmit nem tesz, hogy megállítsa ezt a folyamatot.
És plusz 39 milliárdot költenek közmunkára. Azon túl, hogy nem igaz, amit hangoztatnak, hogy a szociális ellátások csökkenését ez ellensúlyozza, hiszen azok többel csökkennek, a tömeges közmunka tévút, ezt erőltetik ahelyett, hogy rendes, megélhetést biztosító munkára tennék alkalmassá az embereket. Azt gondoljuk egyébként, hogy vannak olyan közmunkák, amelyek értéket is teremtenek, de a legnagyobb probléma, hogy a közmunka bezár, nyomorban tartja az embereket. A kormánypárt szerint a 22 ezer forint segély helyett sokkal jobb az 50 ezer forint nettó közmunka. 30 ezer forint a különbség, számoljunk utána! (Dr. Szűcs Lajos: Nem annyi a különbség!) És napi 8 órát dolgoztatnak érte.
Tisztelt Képviselőtársak! Nem lehet megélni havi 50 ezer forintból napi 8 óra, legtöbbször fizikai munka mellett! Aki mégis azt hiszi, hogy igen, próbáljon meg néhány hónapon keresztül havi 50 ezer nettó forintból megélni! 50 ezer forintból télen fűteni egy házat vagy még egy kisebb lakást, gyereket eltartani, főképp, ha valakinek a férje vagy a felesége nem jut be a közmunkaprogramba, nem lehet.
Mi áll a másik oldalon? Számunkra elfogadhatatlan és erkölcstelen, hogy miközben csökkentik a szociális juttatásokat, a munka reményét adó képzéseket, az oktatásra, a kultúrára adott forrásokat, folytatódnak a nagyszabású stadionépítések, és folytatódik tízmilliárdok elpazarlása az energetikai, ingatlan- és más szektorban. Különféle stadionokra 20 milliárd, Nemzeti Olimpiai Központra 44 milliárd, Paks II.-re 28 milliárd, ezt természetesen nem lehet elégszer elmondani, az MVM tőkeemelésére 50 milliárd, az Eximbank feltőkésítésére 41 milliárd, az MNV Zrt. ingatlanvásárlásaira 23 milliárd - hogy csak néhány példát mondjak.
Felelősebb költségvetést várunk el, olyat, amelyik reagál a társadalmi folyamatokra és problémákra. Olyat, ami nem helyez egyéni passziókat, azok finanszírozását a közérdek elé, amelyik tükrözné, hogy az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikai lépéseinek korrekciójára van szükség. Ez a költségvetés nem ilyen, ezért elvetendő. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me