DR. SZŰCS LAJOS,

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS,
DR. SZŰCS LAJOS, a Költségvetési bizottság előadója: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kormány 2014. október 30-án, a törvényben előírt határidőre benyújtotta a 2015. évi központi költségvetésről szóló T/1794. számú törvényjavaslatot. A benyújtott törvényjavaslathoz több mint ötszáz módosító javaslat érkezett, amelyek közül több be is épült a részletes vitát lezáró módosító javaslatokba. Ezúton tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a Költségvetési bizottság mint a Törvényalkotási bizottság szerepkörében eljáró bizottság, 2014. december 3-ai ülésén a törvényjavaslatot megtárgyalta, és ahhoz 2014. december 4-én a bizottság nagy többséggel összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Ezzel egyidejűleg a bizottsági ülésen kezdeményeztünk egy hat pontból álló kiegészítést, ami az összegző módosítót pontosítja. Ezek alapvetően jogtechnikai módosításokról rendelkeznek, tartalmi változást nem jelentenek a költségvetés egészéhez képest.
Az ülésünkön az ellenzék részéről a törvényalkotás folyamatára kaptunk kritikát, vagyis hogy a módosító javaslatok nagy terjedelme és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt azok alapos áttanulmányozására kevés idő volt. Azonban az államtitkár úr készségesen és kellő alapossággal ismertette ezek tartalmát. Ennek értelmében a jövő évi költségvetés bevételi főösszege 67,7 milliárd forinttal, a kiadási főösszege 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal. Az Országvédelmi Alap 60 milliárd forintról 30 milliárd forintra csökken. Ez azonban még így is elegendő a költségvetést érintő potenciális kockázatok kezelésére.
A legfontosabb változások. Az útdíj várható bevétele: 169 milliárd forint helyett 149 milliárd forint.
A devizahitelek kivezetése miatt az árfolyamgát rendszere meg fog szűnni.
A személyi jövedelemadó várható mértéke 5 milliárd forinttal emelkedik.
Az Eximbank 20 milliárd forint összegű tőkeemelésére mivel még az idén sor kerül, így ezt jövőre nem kell tervezni.
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás szervezésére egymilliárd forintot biztosít a kormány.
Azok az önkormányzatok, amelyek nem részesültek adósságkonszolidációban a gazdálkodásuknak köszönhetően, négy éven keresztül a törvényben és kormányrendeletben meghatározott módon, 12,5 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesülhetnek 2015-ben.
A kirendelt védő vagy a jogi segítő óradíját a törvényjavaslat módosítása 4-ről 5 ezer forintra javasolja emelni.
Többletforrásokat biztosít a javaslat a kormányablakok fizikai megvalósítására és a települési ügysegédi rendszer finanszírozására 7,9 milliárd forint nagyságrendben.
A német-magyar barátság évéhez kapcsolódó programsorozat lebonyolításához 400 millió forintot határoz meg a javaslat.
A kis létszámú hit- és erkölcstancsoportok támogatásához és létrehozásához egy külön előirányzatot épít be a törvényjavaslat, kiegészítő erkölcstan-oktatási támogatás címmel.
És a jövő évi sporttámogatások közül a Hungaroring Sport Zrt. 500 millió forintos megemelt összeggel számolhat.
A diaszpórában élő magyar közösségek megerősítése céljából 1,5 milliárd forinttal emeli a Kőrösi Csoma-program költségvetését.
(17.40)
Mindezek alapján a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikai céloknak megfelelően a kormány továbbra is elkötelezett a pénzügyi stabilitás megőrzése és a gazdasági növekedés ösztönzése, valamint a foglalkoztatottság növelése mellett. A 2015-ös költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Változatlan cél az államadósság további csökkentése, a költségvetés 75,4 százalékos GDP-arányos szinttel számol.
A kormány eddigi foglalkoztatást ösztönző intézkedései meghozták a várt eredményt, az Európai Unión belül hazánkban csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség az elmúlt egy évben, 22 éves csúcson van a foglalkoztatottság, több mint 4 millió ember több hónapja foglalkoztatott Magyarországon. Az elmúlt időszakban 11 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség rátája.
A 2015. évi költségvetés a bankok elszámoltatásának költségvetése lesz. Életbe lép a fair bankokról szóló törvény, és január közepétől egész év végéig zajlik majd a devizahitelekkel kapcsolatos elszámoltatás. Ezzel tovább csökkennek a családokat érintő terhek.
A családi adókedvezmény idén közel 230 milliárd forintnyi jövedelmet hagyott a családoknál, és jövőre is megmaradnak a családi adórendszer által kínált kedvezmények. Így további 240 milliárd forint marad a magyar családoknál. A kis keresetű, többgyermekes családok zsebében maradhat a teljes bruttó fizetés. Ezen kívül 2016-tól kezdve négy év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emeljük a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét. Újdonság, hogy a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönözzük. A házasságkötést követően két éven keresztül havi 5 ezer forint, azaz évi 60 ezer forint adócsökkentést kaphatnak az első házasok. A gyed extrát 2015-ben is folytatjuk, mert bebizonyította, hogy ösztönzi a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását. 2016-ban új otthonteremtési programok indulnak, ennek törvényi feltételeit már 2015-ben megteremtjük.
2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell. Az ebben az ágazatban dolgozók illetménye 2015 júliusában 30 százalékkal nő. A jövő évi illetményemelést további bérnövekedéssel követjük. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is. 2015-ben is megőrizzük az időskori ellátások összegét, a nyugdíjak az infláció mértékével, vagyis közel 1,8 százalékkal fognak emelkedni. Az idősek terheit mérsékli még a rezsicsökkentés is.
Mélyen tisztelt Országgyűlés! Az első, az új házszabálynak megfelelő költségvetési törvényjavaslat vitáján vagyunk túl. Az eddigi szokásoktól eltérően éppen ezért a parlament nem két lépcsőben, először a fő számokról, majd a fő számokon belüli átrendezés lehetőségeiről tárgyalt, hanem egységesen kezelte ezt az egész törvényjavaslatot. Éppen ezért szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a törvény előkészítésében, szeretném megköszönni a Ház munkatársainak és a bizottságoknak a nagyon komoly és nagyon megfeszített munkát, és éppen azért, hogy a 2015. év költségvetése biztos alapokon nyugodhasson, kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a következő időszakban szavazatukkal segítsék a törvényjavaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me