BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A költségvetési törvényjavaslat második olvasatban történő vitájának a során le kell szögezni, hogy a kormány által benyújtott módosító indítvány, illetve javasolt módosító indítvány, amelyet a Költségvetési bizottság nyújtott be végül, tovább növeli Magyarország költségvetésének kockázatát, elsősorban azzal, hogy különböző kormányzati kiadások fedezetéül az Országvédelmi Alap rendelkezésére álló összeget mintegy felére csökkentette. Ez egy 30 milliárd forintos elvonás. Ezzel azt a keretet, amellyel korrigálni lehetne, módosítani lehetne az esetleg elszámolt makropályát, felére csökkentve növelte a költségvetés a jövő évi gazdaságpolitika kockázatát.
Ugyancsak a kockázatot növelte az az intézkedés is, az az indítványrész is, amelynek során a személyi jövedelemadóbevételeket minden különösebb hatástanulmány nélkül, egyszerűen azért, mert a kormány optimizmusa erősebbé vált, mint a költségvetés benyújtása idején volt, megemelte mintegy 5 százalékponttal.
Ugyanakkor a kormány nem volt rest további átcsoportosításokat javasolni különböző presztízsberuházások érdekében. Ennek keretében Orbán Viktor Várba költözése további több mint 2 milliárd forinttal drágul, hiszen a benyújtott módosító indítvány, a kormány által előkészített és benyújtott módosító indítvány a Miniszterelnökség Várba költözésére további összeget irányzott elő. Ismeretes, hogy jelenleg abban az épületben, amelyet Orbán Viktor kiszemelt, egy táncszínház működik. Ennek a táncszínháznak az elhelyezésére tartalmaz az összegző módosító javaslat mintegy 2,5 milliárd forintot. Ennyivel drágul tehát Orbán Viktor Várba költözése.
A módosító indítványok mellett a legfontosabb, amit el kell mondanunk és le kell szögeznünk, az az, hogy ugyanakkor legnagyobb bánatunkra és sajnálatunkra a költségvetés alapjellege nem változott meg. Az alapjelleg változatlan, ez a költségvetés adóemelésekre épül, különböző adónemek kiterjesztésével és új adónemek bevezetésével a bevételi oldalon, és ugyanakkor a kiadási, az elosztási oldalon pedig tovább folytatja azt a tragikus társadalompolitikai folyamatot, amely az ország kettészakadásához és részbeni elszegényedéséhez vezet.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Néhány nappal ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetében bemutatták a magyar szegénység alakulásának legfrissebb számait. Ez az előadás-sorozat és tanulmánysorozat nyilvános volt, eredetileg nem így tervezték a kutatók, ugyanakkor tekintettel arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal forráshiányra hivatkozva beszüntette a magyarországi szegénységre vonatkozó adatok publikálását, a szociológusok úgy döntöttek, hogy nyilvános előadás keretében ismertetik az ezekre az adatokra és az Eurostat adataira épülő tendenciákat és ezeket a számokat.
Nos, szemben a kormány állításával, amely arról szólt, hogy a szegénység terjedését sikerült megállítani, kiderült, hogy a valós folyamatok pont az ellenkezőjét mutatják. A szegénység terjedését nemhogy sikerült volna megállítani, hanem pont ellenkezőleg, gyorsuló ütemben egyre nagyobb tömegek kerülnek a szegények közé. Mindenféle mutatóban és összehasonlításban Európa sereghajtói közé tartozunk, és a legtragikusabb ezekben a folyamatokban az, hogy a szegénység legnagyobb kárvallottjai a gyermekek. Legnagyobb ütemben ugyanis Magyarországon a gyermekszegénység nő. Ebben nemcsak az európai uniós átlaghoz képest vagyunk súlyos lemaradásban, azt kell mondanom, hogy a visegrádi országokhoz képest is rosszul állunk. Gyermekszegénység tekintetében sereghajtóként például Bulgáriával és Romániával vagyunk egy csoportban. Sőt, amíg a legtöbb országban, még Romániában is, tisztelt hölgyeim és uraim, a kedvezőtlen tendenciák egy részét sikerült megállítani vagy visszafordítani, addig Magyarország ebben a tekintetben is rosszul teljesített. Nálunk ezek a mutatók nemhogy megálltak süllyedésben vagy romlásban, vagy visszafordult volna ez a tendencia, ezek a számok, amelyek a KSH és az Eurostat számaira épülnek, világosan jelzik, hogy Magyarországon a szegénység egyre nő.
Hölgyeim és Uraim! Ennek megállítására a Magyar Szocialista Párt egy átfogó módosító csomagot nyújtott be, ugyanakkor a bizottsági üléseken a kormánypártok képviselői ezt nem támogatták. Ebben a formában tehát ez a költségvetés az adóemelés és az elszegényedés költségvetése, ezért mi ezt nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me