LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Az ellenzéki képviselőket ebben a műfajban megilleti ez az előny, úgy gondolom, elnök úr, úgyhogy nem kívánok élni az időtúllépés lehetőségével. Azonban szeretném néhány dologról képviselő urat tájékoztatni, megköszönve a lehetőséget, hogy módot ad arra, hogy erről a fontos kérdésről beszéljünk.
Először is köszönöm a belátásait és a méltányosságát abból a szempontból, hogy azt hiszem, aki ebben a parlamentben rendelkezik kormányzati gyakorlattal, vagy el akarja nyerni a választópolgárok bizalmát és kormányzati tapasztalatra akar majd szert tenni, annak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy a központi kormányzatban a munkára nézvést nincsenek időkeretek, bármit is ír a munka törvénykönyve vagy a közszolgálati jogszabálycsomag.
Természetesen eszünk ágában sincs, hogy ezt a közszolgálat más területére kiterjesszük, még akkor sem egyébként, jegyzem meg, hogy figyelemre méltóak azok az amerikai tanulmányok, hogy Amerikában az átlag munkavállaló heti 50 órát dolgozik, és attól tartok, ez az ország sikerétől nem elválasztható. Tehát bizonyára az elvégzett munka mennyisége összefüggésben van az ország eredményességével is.
Azt is pontosan tudjuk mind a ketten, hogy ebben az országban ma egy átlag munkavállalónak hiába van 8 óra írva a munkaszerződésében, az esetek többségében többet kell azért dolgoznia vagy másodállást is kell vállalnia, hogy a megélhetésének a feltételeit tudja biztosítani.
Válaszom tehát több részből áll. Egyrészről a központi kormányzattal szemben nem támaszthatnak ilyen elvárást, azért, mert az élet teljesen másképpen működik, bármilyen elvárást is támasztanak. Tehát valóban, a Miniszterelnökségen nem munkaórákban mérik a feladatot, hanem szolgálatban és hivatásban, és a kollégáim közül nagyon sokan például ezen a hétvégén is dolgoztak, és ezt, bár a törvény lehetőséget biztosít rá, de természetesen soha nem tudnánk megfizetni, hiszen ezek az órák a családtól kerülnek elvonásra, és nem megfizethetőek.
A mondandóm másik része, hogy ez nem tervezetten általános jelenség lesz, sőt 2016-ban közszolgálati életpályamodellt kívánunk bevezetni, amely a közszolgálatban dolgozók számára megfelelő garanciát, előmenetelt és életpályát fog biztosítani, és ennek a kialakításáról az Államreform Bizottság tárgyal heti rendszerességgel, amelyről reményeim szerint tudom majd a Házat részletesen tájékoztatni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me