TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön félreértelmezte a költségvetést, ugyanis ez a 169 milliárd semmiképpen nem jelent az államnak vagyonvesztést. Azért nem jelent vagyonvesztést, mert ez a beruházási alapnak a bevételi részét képezi. A beruházási alapban pedig a bevételi oldalon az állam által értékesített vagyont írjuk be, a kiadási oldalra pedig, amit megvalósítunk állami beruházást, ami az állami vagyon értékét növeli. Csak akkor lehet a beruházást megvalósítani, ha a bevétel realizálódik. Tehát semmiképpen nem jelent az állami vagyon értékesítése vagyonvesztést, és semmiképpen nem jelenti a hiánycélnak a papíron való teljesítését, tehát itt egyáltalán nincsen igaza.
Nézzük a konkrét kérdéseit! A hazai földgáztározók magánkézbe, esetleges külföldi magánkézbe történő átjátszását tervezi-e a kormány? Nem. A második: tervezi-e a kormány a MOL-részvény-eladást? Nem. A következő kérdés: mit akarnak áron alul átjátszani? Áron alul semmit nem szeretnénk eladni és értékesíteni, mindent nyíltan, pályáztatással, felértékeléssel és a meghatározott törvény szerint, természetesen először a kormány döntésének megfelelően.
(18.00)
Ezt a bevételt elsősorban frekvenciabevételből, koncesszióértékesítésből, ingó- és ingatlanvagyon-értékesítésből szeretnénk elérni.
És ha most megengedi, képviselő úr, miután még van időm egy kicsit, mert minden kérdésre válaszoltam (Derültség a kormánypártok soraiban.), egy kicsit tekintsünk vissza az önök kormányzásának idejére. (Taps a kormánypártok soraiban.) Tehát nem úgy fog történni, mint az MSZP idején, például a sukorói telekcsere értékesítése, ami jelentős államivagyon-hátrányt jelentett. (Zaj, közbekiáltások. - Gőgös Zoltán: Ki mondta?) Vagy nem úgy fog történni, mint a moszkvai ingatlan értékesítése (Felzúdulás, közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Az elnök csenget.), ami 17 milliárd forint mínuszt jelentett az MSZP-kormány idején; vagy a postaszékház értékesítése (Felzúdulás, közbekiáltások a kormánypártok soraiból.), ami 500 milliót, vagy az autópálya-koncesszió, ami beláthatatlan károkat okozott volna az országnak több száz milliárdért. (Közbekiáltások mindkét oldalról.) Vagy a Dunaferr értékesítése néhány száz millió forintért, majd ötéves kötelezettségé (Folyamatos zaj, közbekiáltások mindkét oldalon); vagy ne adj’ isten, a pécsi buszok kiszervezése az ön alpolgármestersége idején (Derültség és közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Az elnök csenget.), amit a bíróság aztán semmisnek mondott ki, és kimondta, hogy több száz milliós kárt okozott vele Pécs városának. Ön legutóbb beismerte, hogy egyébként ezért az alpolgármesterségről le is mondott. (Derültség, felzúdulás, közbekiáltások a kormánypártok soraiból.)
De ha egyébként ön korrupciót emleget ezzel a kormánnyal kapcsolatban, akkor azt javaslom önnek, hogy forduljon hátra, ott Hiszékeny Dezső ül (Derültség és közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Dr. Répássy Róbert: Kiment.), akit azzal gyanúsítanak, hogy hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt vádemelés alatt áll az ügy. Nemrég még ebben a frakcióban ült márciusban Simon Gábor, volt szocialista országgyűlési képviselő (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.), az MSZP volt alelnöke költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, felbujtóként elkövetett közokirathamisítás bűntette miatt.
Tisztelt Képviselő Úr! A sort természetesen folytathatnám. Azt javaslom önnek, mielőtt korrupcióval vádol bárkit, a jelenlegi kormányt, előbb mossa a gatyáját tisztára és a pártját. (Derültség és nagy taps a kormánypártok soraiban. - Felzúdulás, közbekiáltások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me