DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Az egyik nagy magyar cég dolgozói kerestek meg és kérik a segítségemet, tudniillik a következő történt: 2001-ben az addig 36 órás munkahetet a munkaadó rendelet hiányában 40 órásra emelte.
A cég nevét csak azért nem mondom, igen tisztelt államtitkár úr, mert legutóbb a cég neve miatt azt gondolták, hogy amiatt kérdezem. Nos, most a cég neve nélkül kérdezem, vajon lehetséges-e az, hogy a cég vezetői a munkások között felmérést végeznek, és különböző juttatások megvonásával, műszakpótlék elvételével fenyegetve meggyőzik őket arról, hogy szavazzák már meg, hogy 40 órás legyen a munkahét a korábbi 36 órás munkahét helyett.
Szeretném megjegyezni, hogy ez a munka egyébként veszélyes munka, és elérte azt is a vezetés, hogy így rendeletmódosítás nélkül kevesebb tb-járulékot kell fizetni, mert egyszerűen azt mondta, hogy ez a munka már nem veszélyes, és beszerezte az ÁNTSZ-től a megfelelő igazolást, amit egyébként az ÁNTSZ sem tehetett volna meg, hiszen rendelet-, illetve törvénymódosítás kellett volna ehhez.
Mindezt a módosítást - úgy a veszélyes munkának az elhagyását, illetve a 36 óráról 40 órásra emelt munkahetet - a cég vezetése önhatalmúlag tette meg. Ezt egyébként semmi más nem bizonyítja jobban, mint az a büntetés, amit a munkaügyi felügyelet hozott a cég ellen, amit nem tudom, hogy megfizettek-e, de 2001 óta húzódik ez az ügy.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi a helyzet egy ilyen törvényellenes és önhatalmú eljárás során? Törvény vagy rendelet hiányában önhatalmúlag egy cég vezetése módosíthatja-e a heti munkarendet, és megkérdezheti-e a dolgozóit arról, hogy szeretnének-e többet dolgozni, mint azt a törvény előírja?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me