DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Van egy régi mondás: a stílus maga az ember. (Egy taps az MSZP soraiból.) Probléma az is, hogy a stílus mögött és az ember mögött meg kellene húzódni bizonyos alapvető, higgadt szakértelemnek.
Tisztelt Képviselő Úr! Néhány félreértésére szeretném felhívni a figyelmet. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.) Kezdjük vele! Mikor kapják meg a pályázók a már leszerződött pénzeket? Természetesen akkor, amikor a szerződésben rögzített határidők teljesülnek, és a pályázók teljesítették azokat a feltételeket, amikor a kifizetés jár nekik. Ezenkívül szeretném megemlíteni, hogy ebben az évben idáig mintegy 15 milliárd forintnyi kifizetés történt ezekből a pályázatokból, ha nem számítom hozzá a PHARE- és a kohéziós alapokat, amelyek nagy része szintén pályázati.
Mikor oldják meg a versenyhátrányt jelentő, vissza nem térítendő áfa kérdését, és mikor fizetik ki? Az ellenőrzés lezárta után közvetlenül. Szeretném a képviselő úrnak elmondani, és mindenkinek, akit ez érdekel, hogy az európai uniós ellenőrzések sokkal, de sokkal szigorúbbak, és abban az esetben, ha bármilyen félreértés, netalántán rosszindulatú cselekedet van, kamatostul kell először az államnak garanciát vállalni, majd utána ezeket behajtani. Ez bizony indokolja ezt a fajta szigorú ellenőrzést.
Hol van az európai intézmények által átutalt több mint 10 milliárd? A Kincstár számláján van, és úgy kerülnek kifizetésre, ahogy a pályázati kifizetések történnek, hiszen ez egy előleg, amit akkor lehet fölhasználni, ha kifizetés történik.
Hol van a százmilliárdos hitel? Ugyanígy van a százmilliárdos hitel, úgy kerül lehívásra, ahogy a társfinanszírozás kifizetésre kerül. Tehát nem jelenik meg sehol sem, senkinél. Ez nem titok, ahogy a felhasználás előrehalad, úgy kerülnek ezek a pénzek lehívásra, illetve kifizetésre.
Hogy miért kezdtem kicsit ironikusan, képviselő úr? Azt mondta, hogy lássuk, mi a valóság a 155 milliárd forint uniós befizetési kötelezettséggel szemben a 401 milliós kifizetett támogatással. Képviselő Úr! A kettőnek a világon semmi köze nincs egymáshoz, és kezdjük azzal, hogy nincs 155 milliárdos befizetési kötelezettség, hanem 105 milliárdos befizetési kötelezettség van. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Összecserélte a nullákat!) Ezzel szemben 180 milliárdos bevétel következik ebben az évben, tehát minimálisan most december 20-án, 21-én azt tudjuk mondani, hogy 65-80 milliárd között várható a pozitív mérlege Magyarországnak az Európai Unióval szemben. Tegnap este egy újságírói kérdés alapján összeszámoltam: 49 esetben mondtuk el május óta a parlamentben és különböző nyilvános vitákon, hogy nem leszünk nettó befizetők. Ismételten és ismételten ez a kérdés itt fölmerül.
Hadd mondjam azért azt, hogy egy kormánytól számon kérni egy 2008-ig tartó program első öt hónapjában annak az eredményét, egy kicsit túlzás, főleg abban a hangnemben, ahogy ezt ön teszi. Annyit szeretnék elmondani, hogy akkor, amikor a Széchenyi-terv futott ebben az országban, az annál egy tizeddel kisebb PHARE-programnak az az évi kifizetései 10-15-szörösei voltak a Széchenyi-tervnek; kissé indokolatlan az a fajta keménykedés, amit önök itt velünk szemben megfogalmaznak.
Bezárólag annyit szeretnék mondani a képviselő úrnak, hogy természetesen a magam nevében is és mindenki nevében örömmel várjuk az összes jobbító javaslatot és segítőkészséget. Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a folyamatban 1500-2000 ember dolgozik közvetlenül a mindennapokban azért, hogy a lehető legjobb magyar teljesítés legyen. Elérték azt, hogy az Európai Unió dicsérettel emlékezik meg minden egyes szövegében erről a felkészültségről - az ő munkájukat dicséri, nem az enyémet dicséri. Csak az a kérésem, hogy önök segítsék ezt a munkát, és ne negatívan ítéljék meg ezeknek az embereknek a munkáját.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(13.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me