KOVÁCS FERENC

Full text search

KOVÁCS FERENC
KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hónapokban az ellenőrzésre jogosult hatóságok látványos aktivitásban vannak. Az ellenőrzésekkel kapcsolatban több kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalkozás tulajdonosa és dolgozója panasszal fordult hozzám. Véleményük szerint a sok-sok intézkedés és ellenőrzés és az ezt követő bírságok kivetése egy kicsit egyoldalú megítélést takar. Engedje meg, hogy két, a legtöbb panaszra okot adó példát ismertessem önnel.
A fogyasztóvédelmi hatóság emberei azért büntetik meg a kis boltok, vendéglők tulajdonosait, mert a dolgozóik, a fizetőpincérek legtöbbször a számla árának kifizetése után ütik be a pénztárgépbe a nyomtatási parancsot, és ezután nyújtják át a bizonylatot.
(15.00)
A nagykereskedések, a nagy áruházláncok technikai eszközei és pénztárgépei és az ezt kezelő személyzet a nyomtatási parancsot szintén csak a számlakifizetés után teljesítheti. Az ellenőrző hatóságok a nagy bevásárlóközpontokban, az áruházláncokban, a nagy áruházhálózatok üzleteiben, úgy tűnik, erre fel sem figyelnek, vagy egyszerűen szemet hunynak felette.
Tisztelt Államtitkár Úr! Két variáció lehetséges: vagy a törvényeink rosszak, nem életszerűek, vagy az ellenőrzések nem igazságosak.
A másik példa a fogyasztók tájékoztatásáról szól. A közelmúltban a parlament hadat üzent a borhamisítóknak - én is elkezdtem figyelni a kis- és nagykereskedések italkínálatát. Számtalan terméken nincs, vagy ha van, elolvashatatlan apró betűkkel található csak a magyar nyelvű termékismertető. Találtam egy nagykereskedelmi áruházlánc üzletében a raklapokról árusított, zsugorfóliába csomagolt kétliteres, önmagát asztali bornak nevező, nevetséges szavatossági idejű italt. A Gondűzőnek nevezett ital fehér és piros színű változatának címkéje a H0028 titkos kódot ismerteti meg a vásárlókkal.
Tisztelt Államtitkár Úr! A fogyasztók tájékoztatása elégséges ezeken a palackokon? Ez a kérdésem azért érdekes, mert számos példát ismerek, amikor vendéglőket azért büntettek meg, mert az ártájékoztatón, az árlapon, az étlapon nem különítették el a szeszes italokat a gyümölcspárlatoktól.
Érdeklődve várom válaszát, hogy az üzletek ellenőrzése és a vásárlók kötelező terméktájékoztatása során miért és milyen szempontok alapján vannak törvények betartása alól mentesítve a nagy áruházhálózatok üzletei. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Államtitkár Úr! Hol van a kereskedelemben a kis boltoknak az esélyegyenlőség biztosítva az ellenőrzés területén is?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me