DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Képviselő Úr! Az ön mindkét kérdése azt sejteti, hogy a hatósági ellenőrzés elnézőbb lenne a nagy nemzetközi kereskedelmi láncokhoz tartozó áruházakban, mint a hazai kis boltokban és vendéglátóhelyeken. (Kovács Ferenc: Így van!)
Nos, a kérdésekre a válaszom egyértelmű: nem, ez nem így van. Az ellenőrzés mindenütt egyazon szabályok szerint zajlik, a követelmények és az ellenőrzés módszerei nem különbözhetnek és nem is különböznek. Amennyiben a képviselő úrnak ezzel ellentétes konkrét tapasztalatai, észlelései vannak, célszerű lenne valamelyik ellenőrző hatóságot akár a helyszínről azonnal értesíteni. Ezt javaslom önnek tisztelettel.
De ha már feltette a kérdést, akkor menjünk egy kicsit a részletekbe. Ami a számlaadással kapcsolatos kérdését illeti: a nagyobb kínálatú áruházakban néha előfordul, hogy a vásárló, ahogy mondani szokták, túlvásárolja magát, és csak a fizetéskor derül ki, hogy nincs nála elég pénz.
A sztornírozás az összeadást és a számla kinyomtatását követően elég bonyolult. A pénztárosok ezért várják meg előbb a szükséges pénz átadását, és csak azt követően nyomtatják ki a számlát, illetve ha letette a megfelelő címletet a vásárló. A jogszabály a fizetés és a számlaadás egyidejűségét írja elő, a két elemből álló eseménysort minden körülmények között néhány másodperc választja el. Tehát ilyen értelemben megfelel a kívánalmaknak.
A Gondűző nevű italhoz még nem volt szerencsém, bevallom őszintén. Az ön leírása alapján nekem sem tűnik különösen márkás italnak, de ami a szabályozást illeti, Magyarországon csak az Országos Borminősítő Intézet engedélyével lehet bort forgalmazni. Az uniós borjog szerint pedig megfelelő az is, ha egy ilyen kódot írnak rá a borra, mert ebből egyértelműen azonosítható.
Ha már karácsony előtt vagyunk, remélem, hogy az ön által említett esetben ez a kód nem azt takarja, hogy ez a nedű valamiféle piacgazdaságon kívüli bor lenne, már amennyire ez a jelző azt jelenti, hogy a bornak nincs köze a tőkéhez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me