FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Súlyosan nehéz évet zárnak a magyar gazdák. Az egész évet előre meg kellett finanszírozniuk, és csak remélték, hogy az év végén megkapják a sokat ígért támogatást. Terheik növekedéséhez azonban leginkább a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány járult hozzá. A gazdákat belehajszolták az uniós pályázati rendszerbe, a legszerencsésebbek végül nyertek is, azonban a pénzkifizetésnek nyoma sincs, mivel a kormány az uniós pénz mellé nem tette oda az állami kötelező önrészt. A kifizetések ezzel gyakorlatilag augusztus óta leálltak.
De itt van a másik támogatási forma, a földalapú támogatás. Eddig a hektáronkénti 38 ezer forintból mindösszesen 8 ezer forint előleget kaptak a gazdák, azt sem az államtól, hanem a bankoktól kölcsönözve, amelyek persze ezzel igen jól jártak. Az EU október 16-tól engedélyezte a további pénzek kifizetését, ez azonban minden híresztelés ellenére nem történt meg. Gyakorlatilag az állam úgy döntött, hogy lenyúlja a gazdáknak jogosan járó pénzt, azt tartalékolja az idei évre, hogy ezzel is elősegítse a költségvetés kozmetikázását. Teszi mindezt a magyar gazdák terhére.
De itt van a legújabb horrorjelenet. A gazdáknak halvány reményt jelenthetett, hogy a kormányzati szerencsétlenkedés következtében 14-szeri EU-nál történt kísérlet után végre kiírásra kerülhetett a nemzeti agrár-környezetgazdálkodási pályázat. Remény lehetett, mert a magyar adottságok alapján viszonylag könnyen teljesíthető feltételek betartása esetén a gazdálkodók mintegy 95 ezer forintot kaphatnának hektáronként, amely összeg 20 százalékát a magyar államnak kell állnia, 80 százalékát, hangsúlyozom, 80 százalékát az EU adná. Az állami önrészalap mintegy 19,8 milliárd forint, amelyből a legújabb hírek szerint 8 milliárd forintot át akarnak csoportosítni a földalapú kifizetésekhez, amely alapot elméletileg már régen biztosítani kellett volna.
Tiltakozom, tiltakozunk, a Nemzeti Fórum nevében tiltakozunk ezen szándék ellen, ugyanúgy, ahogy az ön minisztertársa, a környezetvédelmi miniszter úr is és a minisztérium is tiltakozik. Mert mi is lesz a következménye ennek a 8 milliárd forintos átcsoportosításnak? Az, hogy 1 millió hektár helyett csak 600 ezer hektár földterületet lehet bevonni e pályázat útján, miközben ennek háromszorosa is bevonható lenne Magyarországon. Tömeges elutasításban lesz részük mindazoknak, akik pályáztak az elmúlt hetekben a nemzeti agrár-környezetgazdálkodási pályázatra. És értelemszerűen az EU is csökkenti a rá eső 80 százalékos kifizetői részt, ez mintegy 32 milliárd forinttal lesz kevesebb. Azaz összesen 40 milliárd forintos kárt okoznak a mezőgazdaságnak.
Kérdezem, miért teszik ezt az átcsoportosítást. Kérdezem, miért nem fizetik ki a hátralévő földalapú támogatást. Kérdezem, miért nem fizetik ki a nyertes pályázóknak a jogosan járó pénzeket.
Köszönöm figyelmét. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me