DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megértem a képviselő úrnak a Tisza mentén élők árvízvédelmi biztonsága kapcsán érzett aggodalmát. Válaszomat kettébontva, elsőként a vízgyűjtőn az átlagot meghaladó hómennyiségre tekintettel megtett rövid távú intézkedésekről, másrészt pedig a biztonság hosszabb távon történő megteremtése érdekében teendő lépésekről tájékoztatom.
2003-ban - hasonlóan az előző évekhez - számítanunk kell jelentősebb árvíz kialakulásával, bár a mostani időjárási viszonyok talán némi reményre adnak okot. De nekünk, az árvízvédelmi szolgálatnak mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell készülnünk, és éppen ezért mindig arra kell a szolgálatot felkészíteni, hogy a legrosszabb változat esetén is felkészülten fogadjuk az árvizet.
Tisztelt Képviselő Úr! El kell mondanom önnek, hogy azért, hogy a Tisza vidékén élők részére biztonságot nyújtson a kormány, a múlt heti, Szolnokon megtartott kormányülésen a kormány 2 milliárd forinttal egészítette ki azt a 3,5 milliárd forintos összeget, amelyet az árvízvédelmi töltések fejlesztésére tudunk az idén felhasználni. Jelenti ez azt, hogy minden olyan területen, ahol a munkálatok megindítását a tavaszi olvadás megengedi, ott meg tudjuk tenni azokat a lépéseket az árvízvédelmi töltések megerősítésében, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságot adjuk az ott élő embereknek.
Nagyon komoly feladatot jelentett egész évben a Tisza befagyása, a jég figyelése, a jégtörés, illetve nyilván emlékszik képviselő úr is, hogy volt egy olyan időszak, amikor a vízellátás biztosítására külön megoldást is kellett találni annak érdekében, hogy az ott élők vízellátása biztosítva legyen. A mai napig a jégtörőhajók készenlétben állnak, be vannak üzemelve annak érdekében, hogy szükség szerint a feladatukat el tudják látni.
De - ahogy képviselő úr is pontosan ítéli meg - a hosszú távú megoldás az úgynevezett Vásárhelyi-terv. A Vásárhelyi-terv az, aminek a tervezésére szintén az elmúlt kormányülésen, azaz a múlt héten szerdán a kormányzat 1 milliárd forintra egészítette ki azt a lehetőséget, hogy a tervezési eljárást elindítsuk, meg tudjuk indítani azt a nyílt tervezési eljárást, amelynek során mindazokat a megbeszéléseket lefolytatjuk, amely az ott élőket érinti.
Szeretném tisztelettel tájékoztatni a képviselő urat is, hogy minden olyan megjegyzés vagy megnyilvánulás, amely ma tiltakozásokról beszél, valójában indokolatlan, hiszen a végső tervek kialakítása a következő félév során történik. Mégis a Vásárhelyi-terv lesz az, amely a következő két évben a legnagyobb védettséget, amit a következő két év során el lehet érni, biztosítani fogja, hiszen a megfelelő ütemezés szerint a Tisza 60-65 százalékos védettségét tudjuk kiépíteni. Ezzel együtt ez a terv nemcsak árvízi védekezésről, hanem nagyszabású vidék- és térségfejlesztésről, foglalkoztatáspolitikáról is szól.
Mindezek együttvéve mutatják, hogy ebben a nagyon nehéz időszakban, amelyet az időjárási körülmények sem mindig pozitívan alakítanak, a kormány, a vízügyi szolgálat és az ott tevékenykedő munkatársaink készenlétben állnak, és igyekeznek a lehető legnagyobb biztonságot megadni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm a képviselő úr kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me