VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberek biztonságra és kiszámíthatóságra vágynak, különösen így van ez, ha az otthonukról van szó. Bérlakás vagy saját tulajdonú otthon, családi ház vagy panellakás lényegtelen abból a szempontból, hogy minden ember fedelet szeretne a családja, saját maga feje fölé, és lehetőséget ahhoz, hogy változtatni tudjon, ha a család körülményei ezt indokolják.
Ezért kifejezetten veszélyes, hogy az elmúlt hónapokat a lakáspiacon a kiszámíthatatlanság jellemezte.
(13.40)
Az emberek az elmúlt hónapokban hozzászoktak, hogy ha a Szocialista Párt vagy az MSZP-kormány ígér valamit, akkor sok minden történhet, de az ígéret a legritkább esetben teljesül. (Zaj, felzúdulás az MSZP soraiban.) Így történt ez a gázárakkal, ahol Medgyessy Péter, Kovács László és Lendvai Ildikó egymást túllicitálva ígérte meg, hogy nem lesz emelés. Ezzel szemben januárban az utóbbi öt év legnagyobb arányú emeléséről döntött a kormány. (Zaj, közbeszólások: Ne mondjad már!) A gáz esetében az infláció több mint kétszeresével, 12 százalékkal nőnek majd az árak.
Ígéret hangzott el az ingyenes tankönyvekre vonatkozóan is. Ezzel szemben szeptemberben 15 százalékkal kellett többet fizetni a tankönyvekért, mint egy évvel korábban.
Az MSZP csökkenő adóterheket ígért, ezzel szemben nemhogy ezen dolgozna, hanem az adóhivatal bekéri az utazási irodákhoz befizetők nevét, lakcímét, személyes adatait. (Zaj, derültség.) Avarkeszi képviselő úr nevet ezen, az érintettek számára ez nem olyan nevetséges.
Ugyanilyen ellentmondások jellemzik a kormány lakáspolitikáját is. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.) A kormány tavaly átvett egy jól működő, családok tízezreinek életét jobbra fordító lakástámogatási rendszert. Eltelt háromnegyed év. Mivel telt el? Az emberek elbizonytalanításával, hitegetésével. Tavaly nyár óta ugrásszerűen megnőtt a lakáskölcsönök nagyságrendje, havi 15 milliárd forintról átlagosan 52-54 milliárd forintra. Az otthonra vágyó emberek ezzel saját maguk mondtak ítéletet a kormány megbízhatóságáról.
A lakásügyeket koordináló kormánymegbízott már tavaly júniusban üzent a lakásra váróknak és a bankoknak. Június 11-i nyilatkozatából idézem a következőket: “Az előtakarékosság rendszerén változtatni kell, módosítani kell a panelfelújítások finanszírozási rendszerét is, és ugyancsak módosításra szorul az adókedvezmény.” Kormánybiztos asszony szerint az adó-visszatérítés igazságtalan.
Ezek után nem csoda, hogy az emberek tömegesen hozzák előre lakásvásárlásaikat, és vannak háromnegyed év óta teljes bizonytalanságban. De nézzük a továbbiakat, tisztelt Ház!
Bérlakásépítésben az ígéret arra vonatkozott, hogy évi 7500 lakás fog épülni. Ezzel szemben kormánybiztos asszony már bevallja, hogy jó, ha 3-4 ezer lakás fog így egy esztendőben épülni. A 2003-as költségvetésben az önkormányzati támogatások jelentős mértékben csökkentek bérlakásépítésre. Mit kapnak a kormánytól az önkormányzatok? Azt a mondatot, idézem: felelősségteljesebb döntésre kívánjuk ösztönözni az önkormányzatokat.
Végül, de nem utolsósorban a múlt héten újabb nyilatkozat hangzott el, amelyben újra megismétlésre kerültek azok a kijelentések, amelyeket az adókedvezmény eltörlésére, a hitelezés megszüntetésére, az előtakarékosság megszüntetésére vonatkozóan mondtak már korábban. A nyilatkozatból idézem azt a mondatot, amely így szól: nem segíti a piacot a lakosság riogatása sem. Nos, egyetértünk, a riogatás valóban nem használ, de ennél már csak az a rosszabb, ha a kormány illetékesei teljes bizonytalanságban tartják az embereket, és kijelentéseikkel elbizonytalanítják ezt a piacot.
Tisztelt Ház! A múlt héten egy miniszterelnöki beszéd hangzott el itt, a Parlament falai között. Nos, talán többeknek feltűnt, hogy ebben a beszédben egyetlen szó sem hangzott el a lakásokra vonatkozóan. Egyetértek azzal, hogy fontos a múzeumok ingyenes belépője, de a beszédíró aránytévesztését jellemzi, hogy a lakástémáról egyetlenegy szó sem hangzott el a miniszterelnök tervezett programbeszédében. Nem csoda ezek után, tisztelt képviselőtársaim, hogy este a közszolgálati televízió által szervezett felmérésen az emberek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a miniszterelnöki beszéd egyáltalán nem szólította meg őket.
Tisztelt Ház! Eltelt háromnegyed esztendő bizonytalansággal, kapkodással, átgondolatlansággal. Családok ezrei várakoznak arra, hogy mi fog történni a lakástámogatási rendszerben. Háromnegyed év után itt az ideje, hogy a kormány szakítson az elmúlt hónapokban követett gyakorlattal; világosan megmondja az embereknek, hogy meddig vehetnek fel kedvezményes hitelt, a bérlakásra váróknak, hogy mennyi esélyük van arra, hogy bérlakáshoz jussanak. Itt az ideje, hogy a lakások ügyében a kormány világosan és egyenesen fogalmazzon.
Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me