DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy a kérdésében felmerült gyanúsításra, hogy hány lopakodó diktatúra vagy hány adóhatóság működik Magyarországon, világos és egyszerű válaszokat lehet adni. Én nem hiszem, hogy Magyarországon akár lopakodó, akár nem lopakodó diktatúra lenne; adóhatóságból pedig több ezer van Magyarországon, miután minden helyi önkormányzat rendelkezik adóbehajtási jogosultságokkal.
Ami az utazási irodákra vonatkozó kérdését illeti, ez egy 1999-től hatályos törvény alapján történt, ami az úgynevezett vagyonosodási vizsgálat esetében teszi lehetővé ilyen adatkéréseknek az elindítását az APEH részéről. Nyolc utazási irodánál történt egyébként ilyen adatkérés, ezért feltételezem, hogy miután Magyarországon több száz utazási iroda van, nem véletlen, hogy bizonyos utazási irodák ebből kimaradtak. A nyolc utazási iroda egyébként területileg egy meghatározható megyéjéhez köthető az országnak.
Az APEH eljárása egyébként annyiban valóban nem volt szerencsés, hogy a kérése alapján teljesített adatközlésben elvileg adózónak nem minősülő személyekre vonatkozóan is szerepelhettek adatok. Erre azonban nem került sor, mivel a megkeresett utazási irodákból négy jelzett vissza, viszont náluk nem volt 300 ezer forint feletti útra befizetés. Hangsúlyozom még egyszer, hogy a törvény lehetővé tette az ilyen típusú adat gyűjtését, és én nem hiszem, hogy bárkinek félnivalója van akkor, ha egyébként az adóügyei miatt tiszta a lelkiismerete.
Ami a felfüggesztést illeti, természetesen - miután a sajtóban megjelentek ezek a hírek - az, hogy az APEH óvatosságból még egyszer száz százalékra leellenőrizze, hogy jogilag milyen lehetőségei vannak, azt gondolom, mindenképpen indokolt volt; de a későbbiekben természetesen az APEH minden olyan, a törvények alapján rendelkezésre álló lehetőséggel fog élni, ami abban segíti, hogy felderítse az esetleges adócsalásokat.
Ami az APEH adatállományának lementését illeti, semmilyen adótitoksértésre nem került sor. Mint minden normál informatikai rendszer működtetésénél, az APEH-nél is szokásos az, hogy minden nap végén mentik az adatállományokat, és ezeket természetesen több hétig megőrzik, hogy ha bármilyen probléma a rendszer működtetésében felmerül, akkor a későbbiekben vissza lehessen állítani az eredeti állapotot.
A kormányváltás kapcsán, azt hiszem, teljesen természetesen merült fel az az igény egyébként a kormányban, hogy azoknál a nagy adatbázisoknál, ahol utólag adott esetben vita tárgya lehet az, hogy milyen állapotot örökölt az új kormány az előző kormánytól, kerüljön sor egy olyan adatmentésre, amely a későbbiekben bizonyítékul szolgálhat, hogy pontosan mit is kapott meg az új kormány. Természetesen ezek az adatmentések az APEH normál informatikai rendszerében történtek, és az APEH normál rendszerében kerülnek megőrzésre, tehát az APEH-et nem hagyták el; pontosan ugyanúgy vannak kezelve, mint azok a napról napra történő adatlementések, amelyek - ahogy említettem - természetes velejárói egy ekkora informatikai rendszer működtetésének.
Azt hiszem, hogy képviselő úr aggodalma ezért nem jogos. Szeretném megnyugtatni, hogy nem kell aggódniuk az adózóknak, hogy adótitoksértésre került volna sor, vagy bármi olyan jogtalan felhasználásra került volna sor, amit a törvények nem tesznek lehetővé.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
(13.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me