DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN

Full text search

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN
DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A múlt hét parlamenti ülésén egyik képviselőtársam a politikai célból utcára vonulás engedélyezése, illetve tiltása kapcsán kifejtette, hogy a rendőrség manapság túlzottan előtérbe került a politikai döntésekben, és ez sok embert a múltra emlékeztetve félelemmel tölt el. A kormány részéről adott válasz szerint félni nem kell, de - bizonyos szigorúsággal csengett a figyelmeztetés - félelmet kelteni sem szabad.
Végtelen sajnálatomra azonban a közelmúltban olyan események történtek, amelyek engem is félelemmel töltenek el, s ha most bármilyen röviden felidézem azokat, akár engem is félelemkeltéssel vádolhatnak.
Az elmúlt héten a miniszterelnök lakonikusan a “Köztársaság” címet viselő programbeszédében Szabolcska Mihály stílusában festett idilli képet hazánk állapotáról, az állampolgárok egyszerű, derűs, békés, nyugodt életéről. Ám szinte még el sem hangzottak a békét és nyugalmat hitetni kívánó szavak, a valóságból ijesztő kép tűnt elő. A békének ugyanis - ez szinte közhely - alapbázisa a biztonság, méghozzá az élet- és vagyonbiztonság. Az életünkből fakadó tények, adatok jellemzik és indokolják vagyoni helyzetünket, a két motívum tehát szervesen összefügg. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az államilag szedett adófizetés alapja az élet- és vagyoni helyzet átvilágítása.
A személyi jövedelemadó bevallásához az APEH-nek meg kell adnunk születési körülményeinket, útlevelünk számát, anyánk nevét, munkánk jellegét, rétegeit, jövedelmünk legkisebb morzsáját és talán valamennyi kódszámunkat, mely által egy-egy csoportban, halmazban számon tartanak bennünket. Ez az - elnézést a szóért - macerás bevallási munkát ismerjük, szidjuk is eleget, de mióta létezik, azóta mégis megcsináljuk, nagyrészt időre beadjuk, azzal az érzéssel, hogy teljesítettük állampolgári kötelezettségünket; de főként azzal az érzéssel, hogy ha bevallásunkat az APEH kezébe adjuk, ott jó helyen van, hiszen adataink titkosságát, azaz biztonságát a kormány, az állam szavatolja.
Az állam mindent el is követ ezért: a sok millió polgár évenként folyamatosan bővülő adatbázisát leplombálva rács mögött tartják; az adatkezelés informatikai rendszerekkel többszörösen biztosított; az adatok hozzáférhetősége szigorúan szabályozott, minden esetben annak nevét is feljegyzik, aki csak hozzányúl az adatokhoz, és a velük való munkához, vagyis az adatismerethez csak annak van joga, aki nemzetbiztonsági átvilágításon esett keresztül. Egyszerű állampolgárként ki gondolná, hogy adóbevallásunk nemcsak a befizetett adó okán, hanem a pénzt kísérő adataink okán talán még inkább nemzetbiztonsági kérdés, nemzeti értéket képvisel.
De hogyisne képviselne, mikor az adóbevallásokból születő adatrendszer a nemzet egyik legnagyobb, legösszetettebb, legbonyolultabb és főképp a legtöbb irányba adatokkal, tényekkel képet és konzekvenciákat adó informatikai rendszer. Általa egy ember is, egy-egy csoport is és az egész ország is megismerhető, feltérképezhető. Nincs az a titkos és hatalmas kémszervezet, mely ennek produkálására képes lenne.
Megdöbbentő és ijesztő, hogy a magánszemélyek és gazdasági társaságok adózási adatait mégis kiemelték az adóhatóság nemzetbiztonságilag felügyelt informatikai rendszerének ellenőrzése alól. Történt pedig mindez a Medgyessy-kormány hatalomra kerülése után kinevezett elnök vezérletével, s ami már alig hihet, magának a kormánynak a részvételével, hiszen az APEH-elnök a Medgyessy-kormány pénzügyminiszterével egyeztetve kapott indítékot, tette meg, tehette meg mindezt. Ki hinné, hogy az új kormány működésének kezdetén az ország életét oly alapvetően befolyásoló adózásban a legmagasabb szinten álló kormányzati személyek működtek közre az adatvédelem csődjében. De ez nemcsak csőd, hanem súlyos veszély is.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me