NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Lassan már kezdik megszokni az emberek, hogy mást értsenek a szavakon akkor, amikor a szocialisták beszélnek: ha az árkok betemetését említik, akkor tömeges elbocsátásokra gondolnak; amikor a munkahelyteremtést emlegetik, akkor pedig gyárbezárásokra kell gondolni. Ez a helyzet az otthonteremtés területén is: ígéretek, személyes garanciavállalások sűrűn szerepeltek, ám az ostor most mégis a lakásszövetkezeteken csattan.
Tudjuk, hogy az előző négy év kormányzása elég magasra tette a mércét: a polgári kormány számára az otthonteremtés feltételeinek javítása mind az emberek életkörülményei szempontjából, mind a gazdaság fejlődése szempontjából kulcsfontosságú volt; ezért született a Széchenyi-terv, ezért is indítottuk el újra útjára a bérlakásprogramot és a hiteltámogatások elindításával az új és a használt lakások vásárlását elősegítő kedvezményeket.
A választási ígéretek után jött a keserű valóság: több mint másfél millió egyszerű polgárt sújt az az intézkedés, amelynek következtében az év elejétől a lakóépület-kezelés tárgyi adómentessége megszűnt, az üzemeltetési költségek után a korlátozott adó-visszaigénylés lehetősége nélkül 25 százalékos forgalmi adót kell fizetni a költségvetés javára, önmagában mintegy 30 százalékkal emelve ezáltal a közös költséget, nem számítva a helyi és a központi közüzemi szolgáltatási díjak növekedését. A törvénymódosítás indokolatlan különbséget tesz a lakásszövetkezeti tagok és a társasházi tulajdonosok között, a társasházak számára ugyanis az alanyi adómentesség választható, míg a sok házat kezelő lakásszövetkezetek jogi személyként túllépik az alanyi értékhatárt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezzel a költségvetés mohóságát bizonyító intézkedéssel lehetetlenné teszik a lakásszövetkezetek által alkalmazott dolgozók béremelését, rákényszerítik a lakásszövetkezeteket szolgáltatásaik csökkentésére, alkalmazottaik elbocsátására. A kormány ezen intézkedésével lehetetlenné teszi, hogy a felújítási tartalékot megképezzék a lakásszövetkezetek, holott a kormányprogramban ígéret hangzott el a rossz műszaki állapotú, végső stádiumban lévő panel- és téglablokkos házak felújítására. Az áfatörvény lakásszövetkezeti tagokat sújtó rendelkezése nehezen teszi hihetővé, hogy az ígéret betartható.
Szeretném a miniszter úr figyelmébe ajánlani, hogy a lakásszövetkezetek házaiban túlnyomórészt idősek, nyugdíjasok, egyedülállók, az átlagos jövedelemszint alatt élők laknak, számukra megoldhatatlan probléma a közüzemi díjaknál bevezetendő súlyos, inflációt meghaladó emelés, az emelkedő élelmiszer- és gyógyszerárak mellett az áfa befizetési terhe is.
Kérdezem: Akarja-e, tisztelt miniszter úr, kompenzálni a társadalmi méretű szociális igazságtalanságot? Az önök által hangoztatott partnerséggel szemben miért nem tárgyaltak érdemben az illetékes érdekvédelmi szervezetekkel? Miért az egyszerű embereket hozza a kormány ilyen nehéz helyzetbe?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me