ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Valószínűsíthetően ön is visszaemlékezik a '97-es évre, amikor a hagyományos széntüzelésű erőműveket privatizálták, és abban az időszakban olyan ígérettel, hogy hosszú távú áramvásárlási szerződésre kapnak garanciát.
A Bakonyi Erőmű Rt. ajkai erőművénél '99-ben fel lett mondva a hosszú távú áramvásárlási szerződés, ez évente meg lett ismételve. Ez év januárjától a közcélúból is kikerült, és nem született áramvásárlási szerződés a Bakonyi Erőmű Rt.-vel. A mai nappal a Bakonyi Erőmű Rt. az Ajkai Timföld Kft. részére korlátozottan biztosítja az éles gőzt, és humanitárius elvből fűti a város 7200 lakását, biztosítja a meleg vizet.
Ennek a következménye az, miniszter úr, hogy ha a Bakonyi Erőmű Rt., amely meg lett terhelve rekultivációs kötelezettséggel is, be kell hogy zárjon, akkor körülbelül 5 ezer munkahely fog megszűnni: erőmű, bánya, bauxitbánya, timföldgyártás és a beszállítói háttér. Ez maga után vonja azt is, hogy a város távfűtés és meleg víz nélkül marad. Maga után vonja azt is, hogy a 2005-re tervezett rekultivációs kötelezettséget egyik gazdasági társaság sem tudja teljesíteni.
Kérdezem miniszter urat, miért volt szükséges a közcélúból kivenni, hiszen kapcsolt hőenergiát termel, és annak idején, a privatizáció során számukra ez garanciaként szerepelt. Kérdezem miniszter urat abban a tekintetben is, hogy számít-e az 5 ezer munkahely, és számít-e egy város 7200 távfűtött lakása és melegvíz-ellátása.
Kérem a válasz megadását miniszter úrtól. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me