KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Frakciónk mind a három esetben támogatja a Házszabálytól való eltérést. A frakció részéről egyébként a négypárti tárgyaláson én vettem részt. Maga a tárgyalás nagyon konstruktív volt, hiszen a felek kölcsönösen figyelembe vették egymás szempontjait, így többek között a Fidesz képviselői által felvetett szempontokat is. Négy ilyen volt: hogy a 4. cikkely alapján történjen az engedély megadása; hogy ez kifejezetten a védelemre vonatkozzon, Törökország védelmének elősegítésére; hogy a NATO-csapatokra szóljon a felhatalmazás, illetve azokra, akiket meghívtak a NATO tagjának; végül pedig, hogy a felhatalmazásnak legyen határideje. Ezeket az előterjesztés kivétel nélkül mind tartalmazza.
A problémát én is abban látom, tisztelt képviselőtársaim, hogy itt most sürgős döntést kell Magyarországnak hoznia. Sürgős döntést kell hoznia azért, mert bár ez az előterjesztés semmilyen módon nem szól a háborúról - félrevezeti saját magát és a közvéleményt is az, aki erről beszél (Közbeszólás.), és természetesen az is, aki ordibál -, ugyanakkor azonban kétségtelenül előfordulhat, hogy a NATO 4. cikkelyének megfelelően Törökországot a szövetségeseknek védelemben kell részesíteniük. Ha pedig ez így van, akkor az arra való felkészülést minél előbb meg kell kezdeni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már Simicskó István mondta, én is elmondom, szerintem kivétel nélkül mindegyikünknek fontos az ország biztonsága. Ennek a garantálását mi a NATO-szövetségesi rendszerbe való beintegrálódástól vártuk. Ha pedig ez így van, akkor a NATO-ban foglalt kötelezettségeinknek is eleget kell tenni annak érdekében, hogy utána az előnyeit is - éppen a saját biztonságunk érdekében - élvezhessük.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me