DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. A mai nap folyamán négypárti egyeztetés zajlott. Ezen a négypárti tanácskozáson a kormány három kérdéskörben kérte a támogatásunkat a Házszabálytól való eltérésre vonatkozólag.
Az egyik az volt, hogy ha az Európai Unió átveszi a parancsnokságot a Balkán térségében a NATO-tól, akkor fenntartjuk-e továbbra is azt a szándékunkat, hogy a Balkán térségében a magyar katonák békefenntartó tevékenységgel járuljanak hozzá a közös célkitűzésünkhöz. Ebben a kérdéskörben egyhangú álláspontra jutottunk: támogatjuk a Házszabálytól való eltérést.
A másik kérdéskör az volt, hogy Törökország megsegítéséhez, a török védelmi erők erősítéséhez hozzájárulunk-e egy országgyűlési határozat elfogadásával. Ebben a kérdéskörben szeretném leszögezni, hogy gyakorlatilag a négypárti tanácskozáson több módosító javaslatot megfogalmaztunk, ennek egy jelentős részét - örömünkre szolgálóan - a kormánypártok, a kormány tagjai beépítették a javaslatba.
(14.50)
Ugyanakkor vannak olyan kérdéskörök, amelyek nem szerepelnek a határozat tartalmi részében, hanem csak az indoklási részben. Fontosnak éreznénk, ha ezek az indoklási részből bekerülnének a határozati szövegrészbe is. Másrészt voltak olyan szempontok, amelyek további pontosítást igényelnek.
Frakcióülésünket ezt követően tudtuk megtartani. Nagyon fontos lenne, ha azok a módosító szándékok, amelyek megfogalmazódtak a Fidesz frakcióülésén, bekerülnének az előterjesztésbe. Szeretném önökkel tudatni, hogy a Fidesznek holnap 5 órakor lesz frakcióülése, és ezen az értekezésen fogjuk eldönteni, hogy milyen álláspontot alakítunk ki.
E helyen is szeretném leszögezni, hogy az egyeztetési szándékunkat továbbra is fenntartjuk, tisztában vagyunk a NATO-szövetségesi kötelezettségeink teljesítésével és támogatjuk is azt. Szeretném leszögezni önök előtt, hogy a Fidesz számára a legeslegfontosabb kérdés Magyarország biztonsága, és amikor a nemzetközi helyzet, úgymond, “fokozódik” (Derültség a kormánypárti oldalon.), amikor háború közeli időszakban felelős döntést szeretnénk hozni, akkor talán egy napot még megér ez a kérdéskör azért, hogy megfontolt és bölcs álláspontra juthassunk. Ehhez szeretném kérni a türelmüket, és bízom benne, hogy ezt támogatják.
A harmadik kérdéskör pedig - amit a házelnök asszony most fel sem hozott -, amely a négypárti tanácskozáson elhangzott, nem más, mint az Irak elleni háborúhoz való felzárkózásunk. Mi nem tartottuk fontosnak, hogy ez a kérdéskör ma bekerüljön az Országgyűlés elé. Örömmel láttuk, hogy a kormány levette ezt a javaslatot; gondolom, ez majd egy következő vita lesz a parlamentben.
Tehát Törökország megsegítéséről van szó. Ebben a kérdéskörben a holnap 5 órai frakcióülést követően tudunk határozott véleményt kifejteni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me