SZITKA PÉTER

Full text search

SZITKA PÉTER
SZITKA PÉTER, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelmi bizottság múlt héten tárgyalta a H/1813. számú, az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programját. Bevezetésként fogalmazódott meg a bizottsági ülésen, hogy a magyar társadalmat egészségügyi és környezetvédelmi szempontból és metszetből tekintve, a különböző jelentéseket, statisztikai adatokat figyelve nem mindig a legrózsásabb kép vetül elénk. Ezért is kifejezetten öröm volt számunkra, hogy egy olyan komplex, hosszú távú és friss adatokat tartalmazó stratégiai program került a bizottság elé, ami ezeken a problémákon próbál segíteni.
A nemzeti programot nemcsak globálisan, hanem különböző területeit, különböző fejezeteit külön-külön is górcső alá vette a bizottság. Ezek közül szeretném kiemelni a nemzetközi környezet-egészségügyi akcióprogramot, amely olyan fontos célt fogalmaz meg, mint az egészséget támogató környezet kialakításának elősegítése. Ezzel kapcsolatosan olyan konkrét környezetvédelmi problémák kerültek megemlítésre, amelyek taxatíve a programban is szerepelnek, mint a talajszennyezettségi viszonyok, azbeszttartalmú szigeteléssel kapcsolatos problémák, dioxintérkép, a klímaváltozás globális hatásai, és még sorolhatnám tovább.
Elismeréssel nyugtázta a környezetvédelmi bizottság, hogy a stratégia megalkotása kapcsán nemcsak irányok és irányelvek kerültek megfogalmazásra, hanem ezekhez konkrét feladatok, konkrét akcióprogramok is társultak, mint ahogy a program végén lehet is olvasni a 2003-2004. évre vonatkozó megvalósítandó akciótervet. A bizottság hitét fejezte ki abban, hogy két év múlva, amikor majd újra a bizottság elé kerül ez a program, akkor a különböző programok mellé több pipát is tudunk tenni, jelezvén azt, hogy ezek a programok sikeresen megvalósultak.
Több kérdés és észrevétel is elhangzott a bizottsági ülésen, ezek közül szeretnék néhányat kiemelni. Megfogalmazásra került, illetve kérdésként vetődött fel, hogy ezeknek az akcióprogramoknak az ellenőrzése hogyan fog megvalósulni. A tisztelt előterjesztő megválaszolta, hogy folyamatos monitoring fogja követni ezeknek a programoknak a megvalósulását, és adott esetben erről tájékoztatást is adhat. Ellenzéki képviselőtársaim kérdezték, hogy a gyermekek tekintetében az egészséges életre való nevelés visszaköszön-e ebből a nemzeti programból. Természetesen igen, hiszen külön fejezet kezeli az anyagban az egészséges ifjúság programjait, valamint külön stratégiai irány kerül megfogalmazásra oktatási programok kialakítására.
Több bizottsági tag is jelezte annak a feladatnak a fontosságát, hogy a második nemzeti környezetvédelmi program fontos részét képező környezet-egészségüggyel, valamint az agrár-környezetvédelmi programmal összhangba kell hozni a Johan Béla nemzeti programot és ennek a programnak bizonyos fejezeteit.
Összefoglalva tehát, a H/1813. számú, az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programja országgyűlési határozati javaslatot a bizottság 20 igen szavazattal, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me