RÓZSA ENDRE

Full text search

RÓZSA ENDRE
RÓZSA ENDRE, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Parlament! Tisztelt Elnök Úr! Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy a napirendi pont kapcsán ki kell emelni azt, hogy a nemzeti fejlesztési terv vezérgondolatai is nagy hangsúlyt fordítanak az egészségesebb életmódra. Az életminőség javításának célkitűzése komplex feladat, ennek időszerűségét az Európa-terv is alátámasztja.
A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagjaként szólnom kell a közalkalmazotti, vállalkozói vagy más formában egészségügyi munkát végző szakembereknek a leterheltségéről. Egyes számítások szerint a jelenlegi 15-16 ezer, ügyeletet végző orvos mellett több száz új orvosra és több ezer szakápolónak a beállítására lenne szükség ahhoz, hogy a fennálló jogszabályok alapján végezhessék a munkájukat. A túlmunka felső határa nemcsak a munkavállalók szempontjából fontos, hanem a betegek és az ápoltak tekintetében is.
Nagy figyelmet kell fordítani a prevencióra. Az Európa-terv tízmilliárd forintot szán a szűrővizsgálatokra, a felvilágosításra, a megelőző munkára.
(20.00)
A szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálására szolgáló gépállomány fejlesztése nagyon nagy figyelmet igényel. Köztudott, hogy a keringési rendszer megbetegedéséből adódó halálozások száma a 65 évnél fiatalabb férfiaknál az elmúlt évtizedben szinte valamennyi volt szocialista országban emelkedett, bár az 1990-es évek elejétől már megfigyelhető csökkenés, ám 2000-ben ez az érték még mindig az Európai Unió átlagának háromszorosát teszi ki. Rendkívül sajnálatos, hogy a 65 évnél fiatalabb magyar nők esetében is emelkedett a relatív halandóság. Szűkebb környezetem, Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatának támogatását is magam mellett tudva hangsúlyozom, hogy a röntgengépek cseréjére és ennek gyorsítására nagyon nagy szükség van. Bár megfigyelhető e téren a javulás, azonban tudnunk kell, hogy a megyei önkormányzatok pályázatok nélkül nem képesek hatékony lépéseket tenni.
Tisztelt Ház! Nagyon komoly előrelépésnek kell tekinteni azt, hogy 2004-ben 12 önkormányzati kórház rekonstrukciója indul meg. A kórházakkal rendelkező kistelepülések önkormányzatai évek óta erőn felül vállalnak a törvényi előírásokból adódó műszerellátottság biztosítása érdekében. Ezért rendkívül időszerűnek tartjuk a műszerek cseréjére elkülönített keretet, bár a 2 milliárd forintos keret csak az elindulást teszi lehetővé.
Az Európa-tervben szereplő 25 mentőállomás felújítása és 150 új mentőautó forgalomba helyezése is javít hazánk jó mutatókkal rendelkező mentőhálózatán. Azonban ez alkalommal is alá kell húzni, hogy a légi mentőkre nagyobb figyelmet kell fordítani. Ennek jelentőségét a rendkívüli időjárási viszonyok sokszor különösen időszerűvé teszik.
Tisztelt Képviselőtársaim! A szakma figyelmébe ajánlom az oktatókórházak körének bővítését. Kellő tudományos háttérrel rendelkező kórházakban, osztályokon nagy szükség lenne a rezidens orvosokra Ezzel nagyban hozzájárulhatnánk a jó színvonalú gyógyító munkát végző kórházak stabil orvosi ellátásához.
Az orvoshiány enyhítése érdekében hatékonyabban kell segíteni az orvosok letelepedését. A lakástámogatások szükségszerűségével középtávon kell számolnunk. Az ápolóhiány enyhítésére ismét át kell gondolni a nővérszállók létesítését.
A kormány és a parlament döntéseivel segítheti elő az életminőség javítását. Azonban mindenki számára elgondolkodtató az Egészségügyi Világszervezet 2002-ben kiadott jelentése, amely megállapítja, hogy a fejlett országokban, így hazánkban is az összes betegség több mint 30 százalékát mindössze öt kockázati tényező okozza: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A felsorolt öt rizikófaktorból négy akarati tényezőn múlik. Közös felelősségünk, hogy éljünk egészségesebben, ne rongáljuk szervezetünket, fordítsunk több figyelmet egészségünkre. Ezzel is tartozunk gyermekeinknek és unokáinknak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me