HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mintha nem egy országban élnénk, az az érzésem miniszterelnök úr beszéde után. Hiszen ebben az országban ami történt, azt mi ellenzékiek, és azt hiszem, az ország döntő többsége, egészen másképp élte meg.
Miniszterelnök úr prioritásokról beszélt. Tizenkét perces volt a beszéde, és ebből a tizenkét percből úgy a tizedik perc táján tért ki az Európai Unióra. Azt hiszem, olyan lépés előtt áll a magyar nemzet, a Magyar Köztársaság a következő esztendőben az európai uniós csatlakozás vonatkozásában, amely meghatározó lesz nemzetünk sorsát illetően az elkövetkezendő években és évtizedekben. Ehhez képest a miniszterelnöki beszédben utalás erre az óriási léptékű változásra gyakorlatilag nem volt.
Miről is szólt tulajdonképpen a nyár a mi értelmezésünkben? Három szintjét tudnám megkülönböztetni a közbeszédnek. Az első az életszínvonal gyökeres és jelentős romlása és a közhangulat romlása.
Miniszterelnök úr az 53. heti nyugdíj kifizetéséről beszélt. A nyugdíjasok ezt úgy élték meg a nyár folyamán, hogy veszélybe került az ez évi kifizetés.
Miniszterelnök úr adóelengedésekről beszélt. A választópolgárok tudatában ez úgy jelent meg a Pénzügyminisztérium jóvoltából, hogy az újonnan bevezetésre kerülő ingatlanadó elviselhetetlen terheket ró a magyar lakosságra.
(14.30)
Az infláció növekedése, az összes jelentős gazdasági mutató romlása, az államadósság növekedése, a minden eddiginél alacsonyabb gazdasági növekedés és a melléjük kapcsolódó bejelentések, az energiaár-emelés, a villamos energia árának az emelése, a távhőszolgáltatás, a gázárak és a gyógyszerárak emelése nagyon rossz közhangulatot eredményezett.
A közbeszéd másik szintje a kormányzat munkájával foglalkozott - habár itt elég komoly összefüggések vannak -, és bizony nem javították a kormány megítélését az újonnan kinevezett miniszter úr ingatlanügyeivel kapcsolatos ügyek, amelyek terhelik a magyar közéletet; nem használ a kormánynak az egészségügyi miniszter asszony lemondása; és nyilván nem használ a kormány megítélésének a harmadik téma, a brókerbotrány ügyében a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár úr különös, furcsa és időnként megmagyarázhatatlan viselkedése.
S itt van a harmadik téma, amely a legszégyenteljesebb vagy legszégyenletesebb esztendeje talán a rendszerváltás utáni magyar közéletnek: a bankbotrány vagy brókerbotrány ügye. Ennek nagyon nagy veszélyei vannak. Az egyik nagy veszély az, hogy az egész magyar pénzügyi világba vetett bizalom meginoghat és megrendülhet. De ha tovább folyik az a vádaskodás és leváltási szándék Szász Károly ellen, ami megindult, az a kormányzat és a hazai pénzvilág nemzetközi megítélését is alapvetően rendítheti meg.
Visszatérve az európai uniós csatlakozásra, mint számunkra a legfontosabb feladatra a következő esztendőben: miniszterelnök úr azt mondta, hogy tartózkodjunk a felelőtlen követelésektől. Nem gondolom, hogy felelőtlen követelés lenne a részünkről, ha azt kérjük, hogy a hazai kis- és középvállalkozók helyzetét a következő esztendei költségvetés során javítsuk, hiszen az uniós csatlakozás kapcsán most fog eldőlni, hogy versenyképességük javul-e vagy nem, vesztesei lesznek-e az európai uniós csatlakozásnak vagy nyertesei. Ugyanez igaz a mezőgazdaságból élőkre, a nyugdíjasokra, akiknek a helyzete a jelenlegi elképzelések szerint - hiába fizetjük ki az 53. heti nyugdíjat - javulni nem fog.
Az utolsó, a 24. órában vagyunk, hiszen a következő esztendei költségvetésben tudunk mindent javítani vagy rontani. Miniszterelnök úr egy tavalyi beszédében azt mondta, hogy a kormány új lendületet vesz. Én akkor azt mondtam, hogy nem a lendülettel van baj, hanem az iránnyal. És a nyár, a gazdasági eredmények, a közhangulat azt mutatja, hogy ez az irány bizony rossz.
A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében arra kérem miniszterelnök urat, hogy irányt váltson és ne lendületet, és ezt az utolsó esztendőt használjuk ki úgy - a költségvetés és egyéb törvények meghozatala idején összefogva -, hogy a csatlakozás során a magyar nemzet döntő többsége az európai uniós csatlakozásnak nyertese és ne vesztese legyen. Meg kell mondanom, utolsó mondatként, hogy ha a dolog így folyik tovább, és az irány ez marad, akkor a magyar nemzet a csatlakozással veszíteni fog, és ennek a felelőssége a miniszterelnök urat és a jelenlegi kormányt fogja terhelni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me