PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felállításával, mint többen már mondták, megteremtődött annak feltétele, hogy Magyarország, a magyar agrárium a SAPARD-program után az európai uniós költségvetési támogatási forrásokból is részesülhessen. Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja az, hogy megteremtse a hivatal működésének kereteit. Ezen keretek egyik leglényegesebb eleme az a túlzónak is tekinthető, többet említett szigor, amellyel a Közösség az adófizetők pénzét félti. Mondhatnánk jó magyar szokással szólásmondással azt is, hogy az rendeli a zenét, aki fizeti, azaz az határozza meg a pénzek felhasználásának szabályait, aki a számlát állja, de ne feledjük, hogy hamarosan magunk is az Európai Unió közös forrásaiból részesülünk, a magyar állampolgárok befizetései is benne lesznek mindebben.
Általános európai elv, hogy az adófizetők által befizetett eurókból, forintokból csakis oly módon történhet egyes ágazati tevékenységek támogatása, ideértve a mezőgazdasági termelést is nyilván, amely biztosítja a források felhasználásának követhetőségét és számonkérését. Karakas képviselőtársam nemrég utalt arra, az én megyémben történt meg a szomszéd településen, hogy valóban 40 hektár kukorica volt lejelentve, és az ellenőrzés során derült ki, hogy lucerna volt benne. De mondhatunk számtalan más példát, hogy 30 hektár volt lejelentve, és 12 hektár volt. Tehát jogosak ezek a szigorítások, illetve a szigorú ellenőrzés.
(21.30)
Világosan kell látni, hogy az Európai Unió vonatkozó jogszabályainak alkalmazásától nem lehet eltekinteni. A támogatások felhasználásának ellenőrzésében felfedezett legkisebb lazaság, a követelmények be nem tartása, a szigor enyhítése a források elvonásával járhat. Komoly összegekről van szó, hiszen évente több száz milliárd forint fog eljutni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közvetítésével a gazdálkodókhoz, a vállalkozásokhoz.
Ne feledjük azonban, hogy ugyanakkor a törvény szigora az állampolgárt, a pályázót, a gazdálkodót is védi a hivatal esetleges túlkapásaival szemben. Külön kiemelendők ebből a szempontból az adatkezelési kérdéseket tárgyaló paragrafusok. Egyetértek Kékkői képviselőtársammal abban, hogy nem egyszerű olvasmány, eléggé összetett és bonyolult ez a törvénytervezet.
Miniszter úr utalt a törvény kialakításának-kialakulásának nehézségeire. A törvény a következő jogcímek végrehajtásának egységes szabályait teremti meg oly módon, hogy közben igazodik a hazai keretekhez is. Megközelítőleg száz normatív eltérő szabályozású közösségi támogatással - benne a sajátos jellegű intervencióval, export-import szabályozással -, a strukturális alapokból finanszírozott pályázatos támogatásokkal, SAPARD-pályázatos támogatásokkal, hazai támogatásokkal foglalkozik.
A jelen törvényjavaslat olyan eljárást fektet le, amely egyaránt biztosítja a hivatalnak a támogatások felhasználásának ellenőrzéséhez fűződő jogosultságát és az ügyfelek védelmét. Kijelenthetjük, hogy ezt betartva a támogatások biztonságosan eljutnak a kedvezményezettekhez, ott maximális módon hasznosulnak, és hazánknak minden bizonnyal nem kell majd támogatási összegeket visszafizetni. Szeretném megjegyezni magam is egy vállalkozás tisztségviselőjeként, hogy nem szabad alábecsülni-lebecsülni a mezőgazdasági vállalkozásokat, azok már régóta tudatosan készülnek az uniós csatlakozásra, és kémlelik, figyelik az interneten és különböző kiadványokban, hogy hogyan kell értelmezni a jogszabályokat, hogyan lehet a forrásokhoz hozzájutni, hiszen az elmúlt évek szabályozása sem volt olyan egyszerű. Tehát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal működése elválaszthatatlan a támogatást igénybe vevő kedvezményezettektől, a magyar gazdáktól.
A támogatások jelentős része pályázati formában jut el hozzánk. A hatékony és ellenőrzött támogatás feltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű pályázati anyag benyújtása. Mint szóltam róla, ebben van már tapasztalatunk. Ismeretes, hogy a piaci versenyben nem elegendő a javakat megtermelni, hanem azok piacra jutását, marketingjét is eredményesen kell végezni.
Egy lépéssel továbbmenve elmondható, hogy napjainkban a versenyképesség megőrzéséhez a mezőgazdasági termelőknek mindezeken túl arra is szükségük van, hogy a pályázatok által nyújtott lehetőségeket maximálisan kihasználják, és így a támogatások minden fillére a megfelelő helyre kerüljön.
A pályázókon túl az államigazgatástól is újfajta gondolkodást kíván ez a törvény. A delegálás intézménye olyan rugalmas, hatékony intézményi kapcsolat lehetőségét teremti meg, amelynek segítségével gyorsan lehet alkalmazkodni a gazdaság, a társadalom által támasztott követelményekhez. A jelen törvényjavaslat ehhez a kitűzött célhoz olyan eszközöket biztosít, ami az ország minden gazdálkodójának megelégedésére az uniós keretek maximális és hatékony felhasználását segíti elő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül úgy gondolom, hogy a benyújtott törvény jól szolgálja a kitűzött célt, vagyis azt, hogy a gazdálkodók a rendelkezésükre bocsátott forrásokat tényleg minél jobban, maximálisan kihasználják. Úgy gondolom, s még egyszer szeretném hangsúlyozni - főként a pályázatos lehetőségre utalok -, nagyon fontos az, hogy minél több forrást tudjunk a gazdálkodóknak, a vállalkozásoknak biztosítani. Ehhez a gazdálkodók tudatos felkészítésére van szükség. Egyébként - mint már utaltam rá - a gazdálkodók és a vállalkozások maguk is készülnek erre.
Nem akarok abba a polémiába belefolyni, hogy komplex törvény kellett volna-e vagy kormányrendelet és a törvénnyel kiegészíteni, rásegíteni, de ha kicsit időzavarba is kerültünk, most már az a parlament, a kormányzat felelőssége, hogy az intézmény minél előbb működjön, ehhez a jogszabályokat megteremtsük. A fő célkitűzés az, hogy a vállalkozások, a mezőgazdasági termelők, a gazdálkodók az Unió által biztosított kereteket, lehetőségeket maximálisan ki tudják használni. Én ahhoz kérem a tisztelt parlament támogatását, hogy a törvény a szükséges módosításokkal ennek a célnak minél előbb megfeleljen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me