IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A T/5023. számú törvényjavaslat megvitatása a gazdasági bizottságban valóban elég részletes tájékoztató és bizottsági vita alapján történt, és ahogy a többségi vélemény elmondója is említette, elég sok kétely merült fel még a bizottsági vita befejezésével is.
A sikeres uniós csatlakozás lebonyolítása tapasztalt, a gazdálkodók helyzetét, a megművelt területet jól ismerő szakembergárdával lehetséges. Képviselőtársaim egybehangzó véleménye szerint ez a személyi háttér az FVM-hivatalokban lelhető meg.
A bizottsági vitában felmerült az az alapkérdés, hogy ha az eddigi feladatokat, köztük igen bonyolultakat is, mint például az üzletrész-kifizetéseket, sikerrel látták el az FVM-hivatalok, akkor mi szükség van új hivatal létrehozására. A kormány képviselője szerint ezt elsősorban az idő rövidsége, az akkreditáció bonyolultsága, az ellenőrzés és a tanácsadás szükségszerű szétválasztása indokolja. A ténylegesen jól működő FM-hivatalokat nem látták akkreditációra alkalmassá tehetőnek, mivel megyénként külön jogi személyek. Természetesen ez vitatható, hiszen nyilvánvalóan könnyebb egy tapasztalatokkal rendelkező szervezet alapító okiratát módosítani, mint egy teljesen újat létrehozni. Valószínűleg az új szervezet felállításánál szükségszerűen jelentkező tévedések is okozzák a példátlan mértékű bizonytalanságot a magyar földművelők körében. Ez a következő évi vetések előkészítésében nagyon is megtapasztalható.
A vitában elhangzott, hogy a minisztérium az agrárkamarával keretmegállapodást kötött, hogy 2003. szeptember 1-jétől működési költséggel segíti a falugazdászok egy részének tanácsadásra történő átvételét, mely a bizottsági ülésig csak ígéret maradt.
További bizonytalanságot jelent, hogy a támogatások átalány jellegű vagy közvetlen kifizetése sem dőlt el. Ez természetesen lehet a miniszter úr vagy a minisztérium bizonytalankodása, de mindenképpen az egész ország földművelő-társadalma részére jelent nagyfokú bizonytalanságot. Ismételten hangsúlyozom, nagyon nagy bizonytalanságot jelent.
Az ellenőrzés különleges jogosítványai adatvédelmi jogokat csorbíthatnak, ezért ezt alaposan ki kell vizsgálni. Remélem, hogy a vitában és a módosító javaslatokban olyan megoldásokat tudunk találni, hogy ez a nagy hirtelenséggel létrehozott kifizetési ügynökség be tudja tölteni majd a szerepét, mert a jelenlegi helyzetben Magyarország az uniós csatlakozás kapujában nem engedhet meg további súlyos tévedéseket és bizonytalanságot a magyar földművelő-társadalom biztonsága érdekében sem.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me