BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! (Zaj. - Az elnök csenget.) Az eredetileg a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia együttműködéseként indult közép-európai szabadkereskedelmi megállapodásnak - rövidített nevén a CEFTÁ-nak - jelenleg 8 tagországa van. Előbb Szlovénia, majd Románia, Bulgária, végül pedig idén március 1-jétől Horvátország is csatlakozott a megállapodáshoz.
Május 1-jével azonban Magyarország és további négy CEFTA-tagország az Európai Unió tagjává válik, és ezzel egyidejűleg meg kell szüntetni tagságát a CEFTÁ-ban. Annak érdekében, hogy a megszüntetéssel kapcsolatos jogi eljárás a lehető legegyszerűbb legyen, a tagországok a felmondással kapcsolatos előírások kiegészítése mellett döntöttek. A kiegészítő rendelkezés szerint az Unióhoz csatlakozó ország CEFTA-tagsága automatikusan megszűnik az Európai Unióhoz való csatlakozás napján.
Ugyancsak az Európai Unióhoz való csatlakozás tette szükségessé a megállapodás egy másik, a letéteményessel foglalkozó rendelkezés módosítását. Eszerint a megállapodás letéteményesi feladatait 2004. április 1-jétől Bulgária venné át az EU-taggá váló jelenlegi letéteményestől, Lengyelországtól. (Zaj. - Az elnök csenget.) Az említett két módosításról rendelkezik az önök előtt levő, a CEFTA-szerződés módosításáról szóló, 2003. július 4-én Bledben aláírt megállapodás. A megállapodás megerősítéséhez szükséges belső jogi eljárás mindegyik CEFTA-tagországban megkezdődött.
Kérem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztett határozati javaslatot elfogadásával hagyja jóvá. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me