SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési és pénzügyi bizottság mai ülésén, a gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvényjavaslat vitája folyamán a fideszes képviselők nagytöbbsége is természetesen igennel szavazott az általános vitára való alkalmasság kérdésében, azonban két tartózkodó szavazattal jeleztük, hogy vannak bizonyos fenntartásaink a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Természetesen örülünk, hogy ez a javaslat ma itt van a parlament előtt, hiszen egy hosszú ideje fájó problémát orvosolunk; hosszú ideje, hiszen 1995-1996-ra nyúlik vissza ez a probléma, amikor is a Bokros-csomag néven elhíresült megszorító csomag keretében a gyes nem került kifizetésre többé a kismamáknak, és egy technikai probléma miatt az idevonatkozó jövedelempótlék folyósítása sem történt meg ezek után, annak ellenére, hogy ezt akkor nem törölték el. Természetesen örülünk, hogy a jövedelempótlék adó- és köztehermentesen kifizetésre kerül visszamenőlegesen, azonban két olyan módosító javaslatot is benyújtottak fideszes képviselőtársaink, amelyekre szerettük volna felhívni a figyelmet a két tartózkodó szavazattal.
Először is kötelességünknek éreztük azt, hogy kifejezzük azon szándékunkat, hogy valamennyi kismama megkapja az elmaradt jogos járandóságot, függetlenül természetesen attól, hogy mikor kellett volna az államnak kifizetnie ezeket a járandóságokat. Szeretnénk azt, ha a visszamenőleges három év helyett öt év szerepelne már majd az elfogadott törvényben.
Másrészt pedig nem értünk egyet azzal sem, hogy a kamatok nem kerülnének kifizetésre. Az állam követte el a hibát, miért büntetnénk a kismamákat azzal, hogy a kamatok nem kerülnek kifizetésre a visszamenőleges fizetés folyamán?
Éppen ezért, bár támogatjuk az általános vitára való alkalmasságot, támogatjuk, hogy a parlament ez ügyben törvényt hozzon, szeretnénk, ha ez a két észrevételünk, amely jelentősen előnyösebb helyzetbe hozná a kismamákat és ezen keresztül nagyon sok magyar családot, bekerülne a törvénybe.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me