SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Fontos törvényjavaslat általános és részletes vitáját fogja ma lezárni a parlament. Egy olyan fontos kérdésről tárgyalunk, amely sok-sok kismamának okozott komoly gondot, hiszen 1996. április 15-étől nem került kifizetésre a gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék. Ez a mai törvényjavaslat, amely itt fekszik a parlament asztalán, három évre visszamenőleg rendezi a kismamák problémáit.
Tudjuk, hogy a Somogy megyei bíróság, amely precedensértékű döntést hozott ítéletével, öt évre visszamenőleg tartotta jogosnak a kismamák követelését, illetve kamataival együtt ítélte meg annak a három kismamának a jövedelempótlékát, aki ennek a kérdésnek az eldöntését a bíróságra bízta. Azt is tudjuk, hogy a táh keresete alapján a Legfelsőbb Bíróság ezt az elsőfokú bírósági döntést felülvizsgálta, és azt mondta, hogy közigazgatási eljárás keretében hozott döntésről van szó, ezért csak három évre visszamenőlegesen jogos a kismamák követelése, és a kamatokat is elutasította.
Úgy gondolom, hogy akkor, amikor a költségvetési bizottság állást foglalt, és azt mondta Bőhm András, a költségvetési bizottság képviselője, hogy mindenképpen figyelembe kell venni azt, hogy közpénzek elosztásáról dönt a magyar parlament, és ha valamit a kiadási oldalon szerepeltetünk, a bevételi oldalon is meg kellene ennek jelennie, akkor mégiscsak akkor járna el méltányosan a magyar parlament, ha nem három évre visszamenőleg, nem 2000. január 1-jétől tartaná jogosnak a kismamák követelését, hanem 1996. április 15-étől. Nos, ha nemcsak a hároméves határidőt vesszük figyelembe, akkor azt hiszem, hogy a '96. április 15. mindenképpen jogos. (Zaj. - Az elnök csenget.) Viszont ha az elsőfokú bíróság korábbi döntését vesszük alapul, és öt évre visszamenőleg mint a pénzügyi követelések jogos igényét tartjuk számon ezt a kérést, akkor a magyar parlamentnek azt a módosító indítványt kellene megfontolnia, amelyet a Magyar Demokrata Fórum nyújtott be, és amely azt mondja, hogy 1997. március 8-áig visszamenőleg járna a kismamáknak a gyes melletti jövedelempótlék. Én azt kérem képviselőtársaimtól, fontolják meg, hogy döntéseikkel továbbra is fenntartják-e azt a hátrányos helyzetet, amely több tízezer kismamát érint.
A következő módosító indítvánnyal pedig, amit mind a fideszes képviselőtársaink, mind pedig a Magyar Demokrata Fórum képviselői is benyújtottak, aztán igazán komoly döntést hozhatnak, hiszen bármilyen követelést, amit az állammal szemben vagy bármilyen más szervvel szemben egy állampolgár elmulaszt megfizetni, mindenképpen kamatterhek növelnek.
Úgy gondolom, akkor járnánk el itt helyesen, ha a jövedelempótlék után, amely visszamenőlegesen kerül kifizetésre, a kamatokat is megtérítené a kismamák részére a magyar parlament.
Kérem, hogy a módosító indítványokat támogassák. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me