HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A jövedelempótlék előéletéről szólt néhány szót az előttem szóló képviselő asszony. Természetesen ennek értelmezésében vannak közöttünk különbségek, bár sok dologban egyetértünk.
A különbség az, hogy a Bokros-csomag egésze és különösen a családokra vonatkozó része a mi megítélésünk szerint nem egy pozitív reformintézkedés volt, mint ahogy annak idején az Alkotmánybíróság néhány esetben ezt meg is szüntette. Maga a politikai hiba vagy bűn a dolog egyik részét jelenti, a másik részét viszont egy közigazgatási tévedés: elfelejtették hatályon kívül helyezni az említett minisztertanácsi rendeletet. Ez utóbbi az oka annak, hogy most a kormány hároméves időtartamra kénytelen kifizetni a kismamáknak ezt a jövedelempótlékot.
A mi módosító javaslatunk azt szeretné elérni, hogy ne tegyünk különbséget kismamák és kismamák között, akik ebben az időszakban, éppen az említett rendelet hatályon kívül helyezésének elmulasztása miatt a jövedelempótléktól elestek, hanem ugyanúgy kapják meg azok a kismamák, akik '96 után, de 2000 előtt részesültek volna ebben az ellátásban, mint ahogy a 2000 után részesülők megkapják. Azt hiszem, hogy ez egy igazságos dolog, még akkor is, ha a bíróság a jogszabályok alapján csupán egy részüknek adta meg a lehetőséget. Amikor a parlament a hatálya alá nem tartozó kismamáknak is megteremti ezt a lehetőséget, akkor nem a bírósági döntés ellen tesz, hanem egy újabb körnek adja meg ugyanazt, amit a bíróság megadott egy másik körnek. A kamat pedig a dolog természeténél fogva ilyen esetben, úgy érzem, méltányos.
Tehát azt a két módosító indítványt szeretném a jó szándékukba ajánlani, amiket jegyeztünk, és amelyek ezt a kettős célt szolgálják.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me