BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Nagyon röviden szeretném a Szabad Demokraták Szövetségének az álláspontját ismertetni. Ezt ott kezdeném, hogy világosan leszögezem: ebben a történetben a parlamentet, a képviselőket, a jelenlegi és a valamikor volt képviselőket nem terheli felelősség, hiszen nem törvény okozta ezt a zűrzavart, amiről a képviselők döntenek, hanem egy minisztertanácsi rendelet, amely nem került hatályon kívül helyezésre. Tehát a problémát az okozza, hogy volt egyszer valamikor egy minisztertanácsi rendelet, amelyik a fix összegű gyes mellé jövedelemkiegészítést rendelt, mégpedig azért, mert ez a bizonyos fix összegű gyes meglehetősen alacsony volt.
Évek teltek ebben a szisztémában, mígnem '96-ban az előző szocialista-szabad demokrata kormány reform értékű lépést tett a családtámogatási rendszer ügyében, egészen pontosan a gyesjogosultság ügyében, abból kiindulva, hogy alacsony volt a gyes, hogy a jövedelemkiegészítéssel együtt is alacsony volt, és évenként vita tárgyát képezte, hogy mennyi is legyen a következő évben. Azt gondolom, hogy nagyon komoly reform értékű lépést tettünk '96-ban, amikor egy ellátási-támogatási forma kifejezte a gyes mindenkori összegét: hozzákötöttük a gyest az öregségi nyugdíjminimumhoz. Máig lehet vitatkozni azon, hogy szerencsés volt-e éppen az öregségi nyugdíjminimumban kifejezni vagy nem, mindenesetre az tagadhatatlan, hogy ez akkor reform értékű előrelépést jelentett, hiszen az öregségi nyugdíjminimumban kifejezni a gyes összegét több volt forintban kifejezve, mint a régi fix összeg és jövedelempótlék együtt. Tehát átváltoztattuk egy egyelemes ellátási formává a gyest, amely összegszerűen meghaladta a korábbi kételemes rendszerben folyósított összeget.
Ezért az az álláspontom, hogy a kismamákat nem érte anyagi hátrány azáltal, hogy megfeledkezett a kormány, illetve a későbbi kormány ennek a minisztertanácsi rendeletnek a kiiktatásáról, és nem folyósította ezen a ponton túl a jövedelemkiegészítést. A '96-ban működő szocialista-szabad demokrata kormány már csak azért sem helyezhette hatályon kívül ezt a rendeletet, mert ott még létezett egy átmeneti periódus, amikor döntési lehetősége volt a kismamáknak, hogy melyik ellátási formát választják: a régit-e, ami összegszerűen kevesebb volt, vagy az újat, amely viszont azt igényelte, hogy járjon utána, és igényelje az új ellátási formát.
Azt gondolom, hogy nagyon fontos ezeket a háttérkörülményeket ismerni akkor, amikor szembenézünk ezzel az új helyzettel. Képviselőként nem tisztünk és nem feladatunk egy bírósági döntést felülbírálni, éppen ezért a Szabad Demokraták Szövetsége is fegyelmezetten tudomásul veszi, hogy megszületett az a bírósági döntés, amelyik olyan, amilyen. Egészen pontosan ez a benyújtott törvénymódosítás azt célozza, hogy ennek a bírósági döntésnek megfelelően, még egyszer mondom, nem a rendeletet, mert ahhoz a parlamenti képviselőknek nincs közük, hanem a vonatkozó adószabályokat korrigáljuk, hogy ne számítson jövedelemnek, még utólag se érje hátrány a kismamákat akkor, amikor egy összegben megkapják ezt az elmaradt jövedelempótló finanszírozást. Hiszen ha nem módosítanánk most a személyi jövedelemadó törvényt, akkor ez után a jövedelem után adót kellene fizetni.
Tehát ez a rövid, két paragrafusból álló szabályozás csak erről szól, értelemszerűen, hiszen azt remélem, hogy a patkó mindkét oldalán olyan képviselők ülnek, akik azt gondolják, hogy ha a családokhoz kerül ilyen támogatás, jó helyre kerül, a gyerekek javára fordítják a szülők, és értelemszerűen azt remélem, hogy rövid szavazás után el tudják fogadni ezt a törvényt, és ilyen módon pontot tehetünk ennek a történetnek a végére, amelyben valóban jogi értelemben követődött el hiba, de ha a reform szelleméből indulunk ki, akkor szakmai álláspontom, hogy nem.
Éppen ezért nem értek egyet azokkal a módosító indítványokkal - szám szerint négy darab került benyújtásra -, amelyek abból indulnak ki, hogy ha lúd, legyen kövér; ha jár valami, akkor már járjon kamatostul, ha jár valami, akkor ne arra az időintervallumra járjon, amit a bíróság megfogalmazott, hanem tovább járjon. Azt gondolom, hogy ebben a kellemetlen helyzetben, ami előállt, az lenne a szerencsés, ha a képviselők röviden el tudnák fogadni, hogy tartják magukat a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásához.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)
(19.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me