DR. TÓTH ISTVÁN

Full text search

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy ez az orvosok és más egészségügyi dolgozók jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat mindenképpen előrelépés. Előrelépést jelent az egészségügyben a mai ellentmondásos és kusza szabályozástól egy rendezettség irányába.
Magának a törvényjavaslatnak a célja, hogy egységes követelményrendszert próbál megfogalmazni a különböző szervezeti formákban működő szolgáltatók alkalmazásában álló különböző jogállású egészségügyi szolgáltatást végzők tekintetében, ami azt jelenti, hogy az ágazatban dolgozókra vonatkozó alapvető szabályokat, az egészségügyi tevékenység végzésének körülményeit, feltételeit szektorsemlegesen, a munkavégzésre irányuló jogviszonytól függetlenül kívánja meghatározni.
Rögzítve vannak benne az alapelvek, a fogalommeghatározások, olyanok, amelyek az előzőekben vitatottak voltak, például a készenlét és az ügyelet. Alapvető követelményként lett rögzítve a napi, illetve a heti egészségügyi tevékenység maximális mértéke, a tevékenység végzésére irányuló jogviszonyok, a beteg iránti elkötelezettség, a szakmai elvárások betartása, az utasításadási jogkörök, a továbbképzésben való részvétel, annak támogatása és az egészségi alkalmasság kérdése.
Három kérdéskörrel szeretnék részletesebben foglalkozni.
Az első, talán legfontosabb és az egyik legtöbb vitát kiváltó szabály a munkaidőlimit bevezetése. Ez az uniós irányelveknek megfelelően a munka törvénykönyvével összhangban heti 40 óra rendes munkaidőben, 8 óra kötelezően elrendelhető rendkívüli munkavégzésben, és maximálisan heti 12 órában, egy újonnan bevezetendő, önként vállalható többletmunkában rögzíti a munkavégzés időtartamát. Tehát jogviszonytól függetlenül, össztevékenységként az egészségügyi dolgozó napi 12 óránál, illetve hathavi átlagban heti 60 óránál többet nem végezhet. Ezzel az egészségügyi dolgozó pihenéshez való jogát, a betegnek pedig a pihent egészségügyi dolgozóhoz való jogának az érvényesítését kívánja a törvény elérni. A dolgozónak nyilatkoznia kell, hogy más szolgáltatónál milyen jogviszonyban és milyen időtartamban végez még egészségügyi tevékenységet.
Már a bizottsági ülésen is látszott, hogy a túlmunka, az ügyeletek teljesíthetősége és az ellátás folyamatossága közötti ellentmondások körül fog a legfőbb polémia kialakulni. Jogosnak tűnik az az aggály, hogy a többletmunka önkéntes vállalása körül olyan kistelepüléseken, kis kórházakban, ahol már most is létszámhiánnyal küzdenek, valószínűleg gondok lesznek. A szabályozásnak azonban ezek nem lehetnek az akadályai, sőt a törvényjavaslat remélhetően a serkentője lesz a sok elmaradt és itt maradt probléma megoldásának, és talán kikényszerítheti a szolgáltatók pontosabb, rugalmasabb munkaidő-beosztását.
A törvénybe az alkalmazotti és a vállalkozói jogviszonyok mellett két új jogviszony is bekerült. Az egyik az önkéntes segítő jogviszony, a másik pedig a polgári jogi megbízási jogviszony különös fajtája, amelynek szerződéses elemeit részben ez a törvény, részben pedig a polgári jog tartalmazza. Ez az úgynevezett szabadfoglalkozású jogviszony. Ez az alábbiakban tér el az egyéni vállalkozói jogviszonytól. Nem kell hozzá működési engedély, sem felelősségbiztosítási szerződés, mert a megbízási szerződés kapcsán a szolgáltató nevében végzi a dolgozó a tevékenységet, a szolgáltató által biztosított tárgyi, személyi feltételrendszer keretében, mindig személyesen. Ebben az esetben is él a napi 12 órás, illetve a heti 60 órás időkorlát.
A szolgáltató fizeti a közterheket, ő köti a tb-vel a szerződést, a beteg irányába is kizárólag a szolgáltató felel, de a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó saját maga is köthet felelősségbiztosítási szerződést annak érdekében, hogy helyette az esetleges anyagi felelősségben a biztosító álljon helyt. A megbízási szerződésben kell a feleknek rendelkezniük az előírt szabályokról, a már emlegetett munkavégzési limit, az alkalmassági vizsgálat, tevékenység, kártérítés, egyebek vonatkozásában.
(16.30)
Minden szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozó létesíthet szabadfoglalkozású jogviszonyt, ez a foglalkoztatási forma lehetőséget nyújt egy kötetlenebb, rugalmasabb alkalmazási lehetőségre, és ezzel talán segíthet a már emlegetett létszámhiányon. A létszámhiányon és az ellátás folyamatosságán a szintén új elemként bevezetett önkéntes többletmunka is javíthat. Ez a heti 12 órában korlátozott, önkéntes, írásos megállapodás alapján végzett, külön nyilvántartásban vezetett túlmunka lenne. Ahol a munka törvénykönyve nem engedi meg a rendkívüli munkavégzést, ott ez az önkéntes többletmunka sem merülhet fel. A díjazás a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó díjazástól alacsonyabb nem lehet, jelenleg a garantált díj alkalmazottnál az 50 százalékkal megemelt ügyeleti díj.
Gondolom, a vitában még sok szó esik majd a túlmunka szolgálati időként történő elismeréséről, a továbbképzésekhez kapcsolódó kedvezményekről, illetve az alkalmassági vizsgálatokról is. Még egyszer kiemelném: a törvényjavaslat a hibáival, hiányaival együtt, amelyek szerintem korrigálhatók, mindenféleképp előrelépést jelent. A szellemisége az orvoslás csapatmunka jellegét hangsúlyozza, azt, hogy az orvosok megkülönböztetett döntési szerepe ellenére is a döntési és ellátási felelősség közös. Biztató, hogy az egészségügyi kormányzat a költségkihatásokat betervezte a jövő évi költségvetésbe, és nyitott a konszenzusos módosításokra.
Összegezve: a törvényjavaslat legfőbb erénye, hogy nemcsak a címében szereplő orvosokról és más egészségügyi dolgozókról szól, hanem, és talán ez a lényeg, a tényleges betegellátás javításáról is.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me