MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság szeptember 10-ei ülésén tárgyalta meg az előttünk fekvő törvényjavaslatot, és konstruktív vita jellemezte a bizottsági ülés ezen pontjának megtárgyalását. A bizottság azzal bízott meg, hogy próbáljam meg hitelesen a tisztelt Ház elé terjeszteni, mi is történt a bizottsági ülésen.
Az előttünk levő törvényjavaslat egy kerettörvény, közösségi rendeleteket és közösségi irányelvi előírásokat nem tartalmaz, viszont megadja a szükséges felhatalmazásokat a végrehajtási rendeletek megalkotására. A végrehajtási jogszabályokban fognak megjelenni a közösségi irányelvek, illetve azok tartalma. Az új szabályozási rendszer a hatályos szabályozáshoz képest új tartalmi elemet alig tartalmaz. Ami újdonság, hogy az élelmiszer-előállító helyek működési engedélyezése bizonyos esetekben felváltódik bejelentési kötelezettséggel, illetve megszűnik a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, a csomagolóanyagok és az adalékanyagok engedélyezése. Ezek mind tagállami működésből származó kötelezettségeink.
A gazdasági bizottság tagjai hozzászólásaikban beszéltek, tárgyaltak a magyar élelmiszeripar működési, engedélyezési rendszeréről, amely eddig is magas színvonalú volt, és sok területen szigorúbbnak ítéltetett meg, mint ahogy ezt az általános uniós előírások tartalmazzák. A magyar élelmiszer exportálóinak jelentős része már több évtizede megfelel az uniós előírásoknak. A magyar élelmiszer-biztonság magas szintjét mutatja, hogy Magyarországon nem kellett szembenézni a BSE-kórral, a különböző állatfajoknál fellépett járványokkal.
A bizottsági ülésen hosszú időt szenteltünk az élelmiszer-csomagolás és megjelenítés szabályozásának, többek között felvetődött, hogy elégséges-e a törvényben csak annyit kimondani - idézet a törvényből -, hogy “az élelmiszer megjelenítése nem tévesztheti meg a fogyasztót”. A bizottság tagjai véleményt alkottak többek között a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalról, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésről, a törvény bevezetésével kapcsolatos költségvetési problémákról. A bizottsági ülésen tisztázódott: ha Magyarország szigorúbb követelményeket támaszt az élelmiszer-biztonság területén, mint amit az egységes uniós szabályozás előír, az egy fontos uniós alapelvvel, azaz az áruk szabad áramlásának elvével ellenkezhet, és nemcsak ezzel, hanem a magyar élelmiszer-termelők versenyképességét is ronthatja uniós versenytársaikkal szemben.
(14.30)
Összefoglalva: ezen uniós joganyag átvétele fontos lépés a magyar élelmiszeripar számára, a bizottság tagjainak nagy többsége úgy ítélte meg, hogy e joganyag átvétele javítani fog a magyar élelmiszer-termelők versenyhelyzetén, hiszen egységes játékszabályok fognak érvényesülni. Fontos, hogy felkészítsük azon termelőinket, akik csak most néznek először szembe az uniós kihívásokkal.
Ezek után az elnök szavazásra tette fel a kérdést, így a gazdasági bizottság általános vitára alkalmasnak ítélte meg a törvényjavaslatot, 18 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és mindössze 3 tartózkodó szavazattal.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me