KIS PÉTER

Full text search

KIS PÉTER
KIS PÉTER, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ember a környezetével az élelmiszer elfogyasztásával kerül legközvetlenebbül kapcsolatba. Szent-Györgyi Albert ezt az alábbiak szerint fogalmazza meg: a levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj és az izgalom, a fizikai munka mennyisége mind fontosak, de a környezetünkkel való kapcsolatban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe legközvetlenebbül.
Az Országgyűlés elé terjesztett T/4928. számú törvényjavaslat az élelmiszerekről az őszi ülésszak egyik kiemelkedő fontosságú és jelentőségű törvénye. Az élelmiszer-fogyasztás napi létszükséglet, ugyanakkor minden alkalommal kockázatot jelent. A WHO felmérése alapján az élelmiszer eredetű megbetegedések a leggyakoribb megbetegedések, a második leggyakoribb halálok, évente 3 millió a halálesetek száma, a fejlett országokban is eléri a lakosság 10 százalékát.
Tisztelt Országgyűlés! A törvény döntően további jogharmonizációs célokat szolgál, de egyes paragrafusai jelentős változásokat irányoznak elő. Az 1995. évi XC. törvény, majd a 2001. évi módosítása is már jelentős részben az európai uniós jogharmonizációt szolgálta, így a felkészülésünk a csatlakozásra ezen a téren igen előrehaladott.
(14.20)
A törvényjavaslat rendelkezései elsősorban az élelmiszer-biztonságot és -minőséget, valamint a fogyasztóvédelmet kívánják erősíteni. Ennek érdekében a javaslat - igaz, egyszerűsített formában - az őstermelőkre is kiterjeszti a gyártmánylapkészítés kötelezettségét, és ezt a miniszter úr is említette az expozéjában.
A törvénytervezet 11 új fogalmat emel be a fogalmi meghatározások közé. A hús, tej és tojás kivételével a vállalkozás megindítását nem köti működési engedélyhez, csak bejelentési kötelezettséget ír elő. A bejelentési kötelezettség viszont a törvény hatálybalépését követően kiterjed az őstermelőkre is. Szigorodik az ellenőrzés, nő a minőségvédelmi bírság mértéke.
Tisztelt Parlament! Az új törvény kerettörvényként történő megalkotását elsősorban az európai uniós csatlakozás előkészítése tette szükségessé, tekintettel arra, hogy ezt követően a Közösség részben rendeleti szintű szabályozását kell alkalmazni. Ennek következménye, hogy a kérdés sok további szabályozást igényel miniszteri, illetve együttes miniszteri rendelet módosításával és kiadásával. A törvénytervezet közel 20 ilyet irányoz elő.
A mezőgazdasági bizottságban a törvénytervezet vitája kapcsán megfogalmazódott: tekintettel a törvény hatálybalépésének időpontjára, megfelelő időben, még ebben az évben megtörténhet a korábban említett miniszteri rendeletek kiadása. Így válik lehetővé, hogy az érintettek időben tájékozódjanak és felkészüljenek. Hasonlóképpen fontosnak tartották a vitában hozzászólók az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok megtartásának szigorú ellenőrzését és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is. Elhangzott továbbá, hogy a törvény és a felhatalmazása alapján készülő rendeletek világos, áttekinthető, az Európai Unió rendszeréhez igazodó élelmiszerjogi rendszert teremtenek.
A bizottsági tárgyalás során feltett kérdéseknek, a rájuk adott válaszoknak, valamint az elhangzott véleményeknek sikerült tisztázni fogalmakat, illetve a törvénytervezet egyes részeinek értelmezését. Ezek mellett a törvényjavaslatra vonatkozó jobbító szándékú módosítási igények is megfogalmazódtak.
Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági bizottság az élelmiszerekről szóló T/4928. számú törvényjavaslatot egyhangú szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me