KÁRPÁTI ZSUZSA

Full text search

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az egészségügyi bizottság 2003. szeptember 10-én megtárgyalta az élelmiszerekről szóló T/4928. számú törvényjavaslatot.
Az egészségügyi bizottság úgy látta, hogy az egészséges, fertőző forrásoktól mentes élelmiszereknek fontos szerepük van az egészséges nemzedékek felnevelésében, az egészségben megélhető életévek számának növelésében. A bizottság üdvözli a javaslat benyújtását, mert úgy ítélte meg, hogy harmóniában van a nemzeti környezetvédelmi programmal és a Johan Béla népegészségügyi programmal is; például a nemzeti környezetvédelmi program, amely céljának tekinti a földhasználati szerkezet átalakítását, amely összhangban áll a fenntartható fejlődéssel, a föld racionális használatával, a természetkímélő termelési módok kifejlesztése révén pedig a megfelelő agrárpolitikával. Ez a törekvés fontos, mert az agrárpolitikának jelentős egészségügyi hatásai is vannak.
A bizottság úgy foglalt állást, hogy tisztában van vele, a káros anyagok 70 százaléka a táplálékláncon keresztül, élelmiszerek útján jut az emberi szervezetbe. Például a talaj szennyezettsége, termelőképességének romlása veszélyezteti a termelés biztonságát, ami közvetlenül károsítja a terményekből előállított élelmiszerek minőségét. Ha az egészségbiztonsági szempontokat már a mezőgazdasági termelés során megvalósítjuk, lehetővé tesszük, hogy az előállított termékek is kevesebb egészségre káros anyagot tartalmazzanak. Ez összhangban áll a Johan Béla népegészségügyi programban megfogalmazott célkitűzésekkel is, és ezért is üdvözli a bizottság az élelmiszerekről szóló törvény benyújtását.
Az Európai Unióban az élelmiszer-biztonság fontos részét képezi a fogyasztóvédelmi és az egészségpolitikának. A törvényjavaslat egyik célja a jogharmonizáció, az Európai Unió szabályaihoz való alkalmazkodás. Az eddigi hazai szabályozás már nem volt elegendő, az új uniós előírásoknak hazánknak is meg kell felelnie, ezért is fekszik előttünk a törvényjavaslat. Pontosan megjelöli a törvényjavaslat azokat az állami szerveket, amelyek felhatalmazást kapnak a konkrét rendelkezések meghozatalára, együttműködésükkel az élelmiszerjog harmonizációja a folyamatosan változó uniós szabályokhoz zökkenőmentesen történhet.
A törvényjavaslat lényeges eleme, hogy kijelöli az élelmiszer hatósági ellenőrzését végző szervezeteket, többek között az egészségügyi miniszter irányítása alá tartozó Országos Tisztiorvosi Hivatalt és ezen belül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatokat, továbbá konkrétan meghatározza a szabályokat megszegőkkel szemben alkalmazandó szankciókat. Megfelelő módon hangsúlyozza az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók felelősségét. További fontos eleme a javaslatnak, hogy kibővíti az élelmiszer fogalmát az élelmiszer fogalmának a definiálásával. Ezen intézkedés révén a tápszerek is bekerülnek a törvényi szabályozás hatálya alá.
A bizottság úgy véli, hogy a fogyasztók tájékoztatása megfelelő hangsúlyt kap, ezt az egészségügyi bizottság különösen fontosnak tartja, hiszen a fogyasztók pontos információkkal való ellátása megkönnyíti a választást az élelmiszerek között, illetve az élelmiszerek ellenőrzését végzők munkáját is megkönnyíti. Ugyanakkor az állampolgár számára lehetővé teszi, hogy valóban egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban dús táplálékok közül választhasson fogyasztóként.
A bizottság ezért a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja és ajánlja. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me