GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Olyan törvényjavaslat tárgyalását kezdi meg a mai napon az Országgyűlés, amely a lakosság teljes körét érinti. A mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó élelmiszeripar mindig stratégiai ágazata volt a magyar gazdaságnak.
Úgy gondolom, valamennyiünk alapvető érdeke, hogy az élelmiszeripar a lakosságot megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel lássa el, és az import is megfelelő keretek között működjön. Magyarország az európai országok között harmadikként már 1895-ben alkotta meg első élelmiszertörvényét, ezt 1950-ben törvényerejű rendelet, majd 1976-ban újabb élelmiszertörvény váltotta fel.
Az 1995-ben elfogadott, majd a 2001-ben módosított élelmiszertörvényt a piacgazdaság, illetve az uniós felkészülés indokolta. Megállapíthatjuk, hogy a törvény betöltötte hivatását, hiszen tagságunkkal együtt jár egy sor, az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező érvényű közösségi rendelet átvétele, illetve a hazai szabályozás átalakítása. A jelenleg hatályos törvény - ahogy már említettem - több uniós rendeletet változtatás nélkül bevezetett, de a közös jogrend szerint európai uniós rendeletekkel párhuzamosan nem működhetnek azonos tartalmú hazai szabályok, ezért ezeket hatályon kívül kell helyezni. Ezen túl a hatályos jogszabályban olyan közösségi irányelvek is törvény által szabályozottak, amelyek gyakran változnak, amelyek törvényi kezelése nehézkes, sokszor lehetetlen.
Az új törvény legfontosabb céljait hét pontban foglalja össze az általános indoklás, ebből néhányat kiemelnék. Az Európai Unió működési szabályaihoz igazodva biztosítsa a fogyasztók egészségének, érdekeinek és a piaci verseny tisztaságának védelmét, segítse az élelmiszerek országok közötti szabad áramlását. Térjen ki az élelmiszer-szabályozás világméretű rendszerében való magyar részvételre és a magyar élelmiszerkönyv működésére. A csatlakozás napjától lépjenek életbe a közvetlen uniós szabályok, készüljenek el azok a részletes szabályok, amelyek átveszik a közösségi irányelvek konkrét rendelkezéseit. A jogszabály fontos erénye, hogy a törvény és a felhatalmazása alapján készülő rendeletek világos, áttekinthető, az Európai Unió rendszeréhez igazodó magyar élelmiszerjogi rendszert teremtenek.
(14.40)
Miután a jogharmonizáció tíz éve következetesen folyik, az élelmiszerjog területén a változás 90 százalékban csupán formai jellegű. Ami változás, az sem érinti lényegesen sem a gazdaságot, sem az előállítókat, sem a fogyasztókat.
Lényeges változásnak tekinthető, hogy megszűnik az általános engedélyezési kötelezettség, ami eddig az élelmiszer-előállító hely üzembe állítása előtt kötelező volt. Ez azonban nem érinti a fokozott odafigyelést igénylő élelmiszereket, élelmiszer-előállítókat - például tej, tojás, hús -, ezeknél továbbra is az előzetes engedélyezés szükséges.
Az élelmiszer-biztonság szempontjából nagyon lényeges, hogy a jogszabály az őstermelőket is bevonja a bejelentési körbe. Ezt is az uniós jogharmonizáció és az élelmiszer-biztonság követeli meg. Ez az érintettek alapos felkészítését és tájékoztatását igényli, hogy ez a jövő május utáni változás megfelelően előkészítve kerüljön bevezetésre. Ehhez szükséges az adminisztrációhoz tartozó dokumentumok egyszerűsítése, nehogy a kistermelői kör emiatt hátrányt szenvedjen.
A jogszabály fontosságát és jól előkészítettségét igazolja, hogy a szakbizottság ülésén valamennyi képviselő támogatta az általános vitára alkalmasságát.
Azt is megállapíthatjuk, hogy annak ellenére, hogy a jelenlegi törvény is megállta a helyét az előcsatlakozási folyamat idején, annak betartása időnként nehézségekbe ütközött. A szabályok eddig is szigorúak voltak, de ennek ellenére a kereskedelmi helyeken gyakran találkoztunk, és sajnos találkozunk a mai napig is olyan élelmiszerekkel, amelyek csomagolása, feliratai nem utalnak egyértelműen az összetevőkre, illetve félreértelmezhető utalásokat tartalmaznak a beltartalomra vonatkozóan.
Fokozott odafigyelést igényel az import élelmiszerek ügye is, hiszen a hazai élelmiszer-ellátásban kulcsszerepet játszó magyar előállítók neve sokszor önmagában garancia a megfelelő minőségre, amelyet az Unió is elismer. Ez a hazai piacon ismeretlen gyártók esetében nem ilyen egyértelmű, és véleményem szerint akad is gond bőven ezen a területen. A törvény egyhangú bizottsági támogatottsága nem jelenti azt, hogy nem lehet rajta tovább javítani. Erre lesz módunk a parlamenti tárgyalás során.
Kérem képviselőtársaimat, hogy kövessék a szakbizottság példáját, és a tárgyalás folyamán javaslataikkal, majd szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me