DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm. Nagyon sajnálom, hogy Vincze úr nem értette, hogy miről beszélek. Akkor elmondom megint két percben. Arról beszéltem, nagyon sajnálatos, hogy az adalékanyagok ellenőrzését ez a törvény meg akarja szüntetni. Ehhez képest végrehajtási rendeletben kell szabályozni azt, hogy milyen anyagok, akár importból, akár saját hazai termésből hogyan jöhetnek be.
Amit az őstermelőkről mondtam: azért mondom, hogy szerencsétlen, mert kiszorulnak a piacról, mert nem tudják igazoltatni, kvalifikáltatni a termékeiket. 1997-ben az lett volna a cél, hogy valamennyi őstermelő, aki élelmiszer-feldolgozást végez, azoknak a higiénés követelményeknek, amelyekről ön beszél, a megfelelő bizonylatolását, megfelelő ellenőrzését, kontrollját megszerezze, és ezáltal engedélyt kapjon arra, hogy dolgozzon, hogy a piacon maradjon. Ez lett eltörölve. Így a szerencsétlen őstermelők jó része tönkrement. Tönkrement, kiszorult a piacról, mert nem volt semmi, ami ebbe a rendezett viszonyrendszerbe bevitte volna őket.
Amit a forgalmazásról mond: ezeknél a termelőknél az, hogy kicsi vagy nagy, természetesen mindegy. És meg lehet élni, persze, hogy meg lehet élni! De az alapszabályoknak, amelyek azon előírások betartására vonatkoznak, amelyek az állat-egészségügyi, növény-egészségügyi, humán-egészségügyi feltételeket illetik, valamennyinek egyformán meg kell felelni. Azért nem lehet elnézőbb egy hatóság, nem lehet kevésbé fontos vagy kevésbé szigorú feltételeket megállapítani, mert az illető őstermelőként végzi ezt a tevékenységét!
Az értékesítésben azért, azt hiszem, azon nem nagyon vitatkozunk, hogy 35 fokos melegben a hústerméket vagy a tejterméket a piacon megfelelő hűtőrendszerrel kell-e árusítani és tárolni vagy sem, függően attól, hogy valaki őstermelő vagy nagyban állítja ezt elő.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me