SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Visszatérve a külfölditőke-vonzáshoz, befejezném, amit az előző kétpercesben elkezdtem mondani. A helyzet nem jó, de nem annyira riasztó, mint ahogy az Varga Mihály és Font Sándor felszólalásából kitűnt. A külföldi befektetett tőke megtermelt eredményeinek visszaforgatását illetően, ami egyik eleme a külföldi tőkének, sajnos Magyarországon nem állnak rendelkezésre statisztikai adatok, ezért nem jelenik meg a magyar kimutatásban. Megjelenik az összes szomszédos ország kimutatásában. Nálunk nulla, noha tudvalévő, hogy nyilván nem nulla ez a tétel.
A második tétel a magánosított, a privatizált mennyiség. Jól tudjuk, nálunk a privatizáció többségében, nagy tömegében már lezajlott, a szomszéd országokban jószerével most kezdődött el. Nyilván objektív okokból ezen a tételen belül hátrányban van Magyarország. Ami azonban az igazán lényeges, és a legfontosabb tétele a külföldi tőke bejövetelének, az a zöldmezős beruházás. Ez hoz létre új kapacitásokat.
(13.00)
S ha csak ezt a tételt nézzük - és mondom, ez a döntő tétel -, ott Magyarország egyáltalán nincs ilyen hátrányos helyzetben. És, tisztelt Varga Mihály képviselő úr, nem tizennégyszeres Csehország fölénye ebből a szempontból, hanem háromszoros. Kétségtelen, ez is baj, hogy van, de ez csak háromszoros, és az összes többi szomszédos országban ezen a téren még most is Magyarország után vannak a szomszédok.
Tehát a helyzetünk nem jó, nem azt akarom mondani, de nem olyan riasztó, és főleg nekünk nem kellene rosszabb hírünket kelteni, mint amilyen az valójában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me