DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A körmendi iskola a Belügyminisztérium által fenntartott közoktatási rendszer tagjaként a csak szakképzési évfolyamokkal működő hét rendészeti szak-középiskolai intézményhálózatnak az egyik része. Az iskolahálózat az Országos Rendőr-főkapitányság és a Határőrség Országos Parancsnoksága által korábban létesített tiszthelyettesképző iskolákból és a szakközépiskolákból áll.
A körmendi iskola a kisebb kapacitásúak közé tartozik. Az 1990-ben létesített határőrtiszthelyettes-képző iskola közvetlen belügyminiszteri felügyelet alá 1999-ben került; ennek keretében vált az állami iskolarendszer részévé, és azóta szakközépiskolaként funkcionál.
A korábbi évek szolgálati igényeinek megfelelően a határőrök képzése a körmendi, a soproni iskolán, majd 1999-től az adyligeti iskolán folyt.
Az európai uniós csatlakozásra való felkészülés jegyében a keleti és a déli határ védelme kapott prioritást. A határőrpályára jelentkezők is zömmel ebből a térségből való - sajnos, itt még ma is elhelyezkedési gondjai vannak a fiataloknak -, ugyanakkor a kétéves tanulmányuk idejére nem szívesen vállalják az ország másik felében a kollégista életet. Továbbá az is tény, hogy a dunántúli fiatalok közül kevesen választják a családjuktól távoli országrészben a határőrszolgálatot. Ezeket a körülményeket is figyelembe véve a korábbi rendőriskolák közül a miskolci, a szegedi határrendészképzésre is berendezkedett, a soproni iskola pedig rendőrképzést is indított. Ezek voltak tehát azok a szakmai okok, amelyek alapján az elmúlt években ilyen döntés született.
Mindezek közvetlenül érintették a körmendi iskolába a jelentkezési hajlandóságot. Ez a tény azzal is párosult, hogy a körmendi iskola kapacitását eddig sem körülbelül az a kétszáz nappali tagozatos tanuló kötötte le, hanem sokkal inkább a határőrségben már állományban lévők távoktatásos szakképzése és a szerződéses állományba vett határőrök alapképzése.
(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2004-es költségvetés előkészítése során ismét felmerült az iskolahálózat racionalizálásának a kérdése az előbb általam elmondott indokok és okok alapján. Tekintettel arra, hogy az én megítélésem szerint szükség van arra, hogy átfogóan, a Belügyminisztérium képzési struktúráját áttekintve készüljön el - az európai uniós csatlakozást is figyelembe véve - az új képzési struktúra, ebben az évben még nem lesz a változásról döntés, de szükségesnek tartom azt, hogy a Belügyminisztérium humánerőforrás-stratégiájában megcélozott oktatási elképzelések végrehajtása érdekében az iskolaszerkezetben racionalizálás legyen. Ez tehát azt jelenti - nem szeretném megkerülni a képviselő úr egyenes kérdését -, hogy felmerült az iskolák összevonása, illetve egyes iskolák megszüntetése, így ezek között felmerült a körmendi iskola esetleges bezárása is. Ebben az évben a döntéshozók nem kívánnak ilyen döntéseket hozni, de ez egyben azt is jelenti, hogy rövid időn belül szeretnénk a dolog végére pontot tenni, az átalakításról, a racionalizálásról az európai uniós elvárások és a saját elvárásunk okán is döntést hozni, és ez érintheti a körmendi iskolát is.
Ezért tehát azt szeretném, ha ez a döntés megfelelő szakmai előkészítés alapján minél előbb megszületne, és ennek megfelelően a körmendi iskola tekintetében is egy, úgymond, függő helyzetnek a végére pont kerülhetne.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me