KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! - beleértve az európai politikai kultúrát, úgy látszik, hírből sem ismerő képviselőket. (Zaj. - Gyürk András: Taníts!) Tisztelt Ház! 1990-94 között magam is tagja voltam az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén részt vevő magyar képviselőcsoportnak. Ez alatt a négy év alatt jóval több mint tíz miniszterelnök látogatott el a parlamenti közgyűlésbe, tartott előadást, és válaszolt kérdésekre. Egyetlenegy példa nem volt arra, hogy az adott ország - amelynek a miniszterelnöke fellép - ellenzéki parlamenti képviselői távolmaradással tüntettek volna.
Amikor Antall József miniszterelnök úr beszédet mondott, jelen volt minden ellenzéki képviselő, és illő tisztelettel hallgattuk Antall Józsefet, akivel idehaza, a magyar parlamentben voltak vitáink, de ott ő a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként lépett fel, elsőként az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének a történetében, és ez valamennyiünk számára örömteli és fontos esemény volt. Vagy amikor a szomszédos Románia miniszterelnöke, Petre Roman kapott hasonló meghívást, jelen voltak a román parlament ellenzéki képviselői, beleértve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőit, akik ugyan nem értettek egyet Petre Romannal számos kérdésben, de úgy gondolták, hogy országuk miniszterelnökét meg kell tisztelni azzal, hogy jelen vannak, sőt - ha jól emlékszem - még kérdést is tettek fel hozzá, ami helyén- és rendjén való. Megütközést keltett az ellenzéki képviselőknek ez a magatartása, és ezt nem tudják igazából hova tenni az európai politikai kultúrához szokott konzervatív, kereszténydemokrata, szociáldemokrata vagy liberális képviselők.
Viszont talán még fokozta a hibát az a szánalmas magyarázat, amit az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében jelen lévő egyik, korábban kereszténydemokrata, most fiatal demokrataként szereplő képviselő adott, aki olyasmit mondott, hogy ő nem fizetett tapsonc, hogy jelen legyen a magyar miniszterelnök előadásán. Hát én sem voltam fizetett tapsonc, amikor Antall Józsefet hallgattam és megtapsoltam. (Dr. Deutsch Tamás: Ma már nem tenné, korábban még igen.) Kedves Deutsch Tamás, azt kérem, hogy fogja vissza magát, mert nem kocsmában van, hanem a Magyar Köztársaság parlamentjében. (Taps a kormánypárti oldalon. - Nagy zaj az ellenzéki oldalon. - Közbekiáltások ellenzéki oldalról: Bravó! Komcsi!) Ne rontsák tovább az önökről alkotott képet! (Derültség az ellenzéki oldalon.)
Az is igen szerencsétlen és szánalmas magyarázat, hogy rossz időpontban szerepelt Medgyessy Péter. Az időpontot egyébként az Európa Tanács adta meg, nem a magyar külügyminiszter választotta, ahogy azt volt szíves az előbb már idézett képviselő megjegyezni a sajtó számára. Magyar Külügyminisztérium vagy a magyar külügyminiszter semmiféle szerepet nem játszott az időpont megválasztásában. Ezek után, meg ahogy most viselkednek, hogy a bűnbánat minimális jelét sem tanúsítják (Derültség az ellenzéki oldalon.), azt hiszem, teljesen mindegy, mert nem tudtunk volna olyan időpontot találni, hogy a Fidesz képviselői ezen jelen legyenek.
Azt kell mondanom szomorúan, hogy nem meglepő ez a magatartás, hiszen az önök pártelnöke Lisszabonban megtette azt, hogy elítéltette a saját hazáját Kubával és Burmával együtt (Nagy zaj az ellenzéki oldalon.) a demokrácia állítólagos megsértése miatt, ide hívták Elmar Brockot, az Európa Parlament külügyi bizottságának elnökét, kapott egy rövid egyoldalú tájékoztatást a K&H-ügyről, majd nyilatkozott a sajtónak ezzel kapcsolatban. S még egy fájó példa: önök sorozatosan bojkottálják a nemzeti ünnepi megemlékezéseket. Már bejelentették, hogy nem hajlandók részt venni a parlament ünnepi ülésén. Azt gondolom, hogy egy logikus, de nagyon szomorú sor, amit önök produkálnak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me