KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt hadd jelezzem, hogy az ön magatartása, az, hogy meghallgatta a magyar miniszterelnök strasbourgi előadását, ez az a fajta politikai kultúra, amely, azt hiszem, jó lenne, ha a magyar parlament minden képviselőjét jellemezné, mert én elfogadhatatlannak tartom az ezzel ellentétes magatartást. (Taps az MSZP, szórványos taps az SZDSZ soraiban.)
Azt hiszem, az a helyes és felelősségteljes magatartás, ha egy ellenzéki képviselő jelen van, akár kérdéseket is tesz fel, és jelzi azt, hogy Magyarországon az alapvető külpolitikai kérdésekben, ha nincs is teljes konszenzus... - mert hiba lenne azt állítani, hogy itt mindenben egyetértünk, még az alapkérdések tekintetében is. Egyetértünk a célokban, de nem szükségképpen értünk egyet a legcélravezetőbb módszerekben, de ez nem ok arra, hogy távolmaradással tüntessen egy ellenzéki képviselő.
Másrészt az ön által felvetett kérdések, tehát az autonómia problémája vagy a kettős állampolgárság ügye, valóban megosztja az európai kormányokat és az európai pártokat, sőt megosztja az európai szervezeteket is. Elég csak arra utalni, hogy míg például az Európai Unió nem foglalkozik az állampolgárság kérdésével, tehát néhány félreértéssel ellentétben azt mondom, hogy az Európai Unió szabályaival nem ütközik az, ha egy ország a saját elképzelése szerint honosít valakit, és adja meg számára, mondjuk, a magyar állampolgárságot, és lesz ezáltal az illető kettős állampolgár, az Európai Unió ezzel nem foglalkozik.
Az Európa Tanács az, amelynek van egy olyan rendelkezése, egy olyan egyezménye, amely kizárja az állampolgárság etnikai alapon történő megadását. Ezt a megállapodást az előző kormány aláírta, és a parlament ratifikálta. Tehát amikor valaki arra hivatkozik, hogy az európai normákkal nincs összhangban a kettős állampolgárságnak, pontosabban a magyar állampolgárság megadásának az a módja, amely, mondjuk, egy-egy országban csak a magyar nemzetiséghez tartozóknak adná meg kedvezményesen az állampolgárságot, akkor az illető igazat állít, csak nem az Európai Uniónak, az Európa Tanácsnak van egy ilyen álláspontja. Meg kell nézni, hogyan lehet ezt a kérdést megoldani, ugyanis ez ellentétes a magyar gyakorlattal, amit tízegynéhány éve valamennyi kormány folytatott, és a jelenlegi kormány is folytat, ezért mi már kaptunk figyelmeztetést az Európa Tanácstól, és feltételezem, hogy hasonló figyelmeztetéseket még fogunk kapni.
Nagyra értékelem a képviselő úrnak azt a javaslatát, hogy ezekről a kérdésekről - autonómia, kettős állampolgárság - folytassunk négypárti konzultációt. Én egyébként tervezem is, hogy ezen a héten az integrációs nagybizottság keretében lefolytatunk egy ilyen konzultációt, most arról a kérdésről, ami éppen aktuális, de ez is a kisebbségi kérdéskörhöz tartozik, ez pedig a nemzeti és etnikai kisebbségek jogaira való utalás, a jogok védelmére való utalás az Európai Unió készülő alkotmányában.
Fel szokott vetődni a kérdés, hogy a kormány miért adta be úgy a szövegjavaslatát, hogy nem egyeztette a parlamenti pártokkal. Elmondtam már többször, most is elmondom, felhasználva az Országgyűlés kínálta nyilvánosságot, hogy azért nem folytattunk ilyen egyeztetést, mert be sem adtunk eddig semmiféle javaslatot, eddig erre nem is lett volna lehetőség. Ez most nyílott meg a hét végi kormányközi konferenciával, és egy-két héten belül várják az írásos javaslatot. Tehát most aktuális, és ezen a héten meg is tartjuk ebben a négypárti konzultációt. De kész vagyok az ön által fölvetett többi kérdésben is vagy akár a magyar külpolitika bármely más kérdéséről ilyen négypárti egyeztetést tartani.
Nem hiszem, hogy minden nézetkülönbséget fel tudunk oldani, de azt hiszem, hogy legalább a félreértéseket tudjuk tisztázni, hogy senki ne vádolja a kormányt olyasmivel, amit a kormány nem követett el, és ne vádolja olyan mulasztással, amely szintén nem terheli a kormányt.
Köszönöm a felszólalását, köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me