KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt a konstruktivitást, amelyet mindkét ellenzéki frakció vezérszónoka szavaiból ki lehetett venni, ami azt jelenti, hogy végre megértették, hogy a Magyar Köztársaságnak vannak nemzetközi kötelezettségei, és a NATO-ban vállalt feladatainkat nem lehet belpolitikai csatározásokká átkonvertálni, hanem a parlamentnek úgy kell megoldania a NATO-kötelezettségeink teljesítésében szükséges tevékenységünket, szükséges együttműködésünket, amelynek eredményeképpen a Magyar Köztársaságról normális bizonyítványt állítanak ki.
Ugyanis sajnos, azt kell mondani, hogy eddig, főként a Fidesz részéről ilyenfajta magatartás volt megállapítható, de azt gondolom, hogy ez a mai napon feloldódott, és a délután folyamán a külügyi és a honvédelmi bizottság megtárgyalja az általános vitára való alkalmasságot, és ennek nyomán a mai ülésen még dönthetünk a határozat elfogadásáról egy önálló indítvány formájában.
Ugyanakkor szeretném kihangsúlyozni és az ellenzék figyelmébe ajánlani, hogy pontosan ennek és a már korábban is megtörtént esetek kapcsán kérem, hogy gondolkozzanak el az alkotmánymódosítás szükségességén, hiszen a parlament munkáját nem lehet vagy nem indokolt minden héten vagy kéthetente egy-egy újabb NATO-együttműködési feladattal összefüggő határozathozatallal megterhelni. Azt gondolom, hogy abban az esetben, ha vagy a kormányzat, vagy a parlament kapna 50 százalékos felhatalmazást bizonyos kérdések megoldására, akkor az nem veszélyeztetné a magyar parlament munkáját, hiszen a honvédelmi, illetve a külügyi bizottságnak mindig is joga és lehetősége van kontrollálni azt a tevékenységet, amelyet ezen a téren a kormány kifejt.
(14.00)
Én tehát azt szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy azok a kompromisszumok, amelyek megszülettek az elmúlt hét pénteken megtartott négypárti tájékoztatón, a Magyar Köztársaság érdekeit szolgálják, és igazán azt az ügyet viszik előbbre, amelyben a Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség nemzetközi tekintélyét erősítik.
Egyre azért még szeretném felhívni az önök figyelmét: a kormány ezt a határozatot - nem ezt, hanem a korábbit, amit most felváltunk -, a múlt hónap 12-én nyújtotta be, nem két, hanem négy héttel ezelőtt. Éppen ezért arra kérném tisztelt képviselőtársaimat, hogy szíveskedjenek időnként megnézni, hogy milyen határozatok vannak benyújtva már a parlamenthez, hogy ne csak akkor eszméljenek föl egy-egy határozat tartalmát illetően, amikor az a plenáris ülés elé kerül napirendként, Házszabálytól való eltérés okán, hanem már korábban is, szakértőik vagy más hozzáértő emberek révén tudják értékelni, hogy milyen határozatijavaslat-tervezetek vannak benyújtva.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me