DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert ez alkalmat ad arra, hogy ne csupán személyes garanciákról beszéljek, mert abban sem én, sem a kormány nem hisz, hanem hisz intézményes garanciák megteremtésében, amihez személyes garanciák is társulhatnak.
A két kérdésére válaszolva, az első: a kinevezett két belső igazgatósági tag, ügyvezető mindegyike, köztük Erős János is nagyon hosszú banki pályafutást mondhat magáénak. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Erről van szó!) Másodszor: mint menedzser, a bankmenedzser szak oktatója, nagyon sok ismerettel rendelkezik. (Derültség, közbeszólások a Fidesz soraiból.) Harmadszor: azt szeretném mondani, hogy a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének önök által annak idején kinevezett elnöke, vezetősége ezt a kérést, hogy nevezzék ki ügyvezető igazgatónak Erős Jánost, megerősítette, és a kezemben lévő határozattal ezt jóváhagyta.
Azt szeretném ehhez hozzátenni, hogy tegnap óta hatalmazott fel a kormány arra, hogy gyakoroljam a kormány nevében a tulajdonosi felügyeletet ennél a szervezetnél. A kormány azt tervezi - és én ezt fogom végrehajtani -, hogy átláthatóvá teszi a Fejlesztési Bank működését és gazdálkodását, ezért az önök előtt lévő tervezet a költségvetési törvény módosítására tartalmazza a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítását is. Ebben a következő célokat követnénk:
Fejlesztési intézetté tennénk a ma nehezen kivehető gazdálkodású és működésű bankot, ami sajnos, örökségként maradt ránk úgy, ahogy ma van. Azt szeretnénk, hogy az állami források jogszerű felhasználásának a lebonyolítója és őre legyen, és a szabályozási környezet alkalmassá tegye minderre.
Mit tartalmaz ennek érdekében a javaslat az intézményes garanciák érdekében? Azt tartalmazza, hogy a négy szem elvét fogjuk követni, tehát nem lesz nagy hatalmú elnök-vezérigazgató a jövőben ennek a banknak az élén, mint volt, ami oda vezetett, amiről majd be fogok számolni a későbbiekben, hanem két ügyvezető igazgató működteti, vezeti a bankot.
Önállóan egy elnök fogja felettük - az igazgatóság munkáját irányítva - gyakorolni az ügyvezetés tevékenységének összehangolását. Emellett a felügyelőbizottság, mint minden normális bankban, ügyel arra, hogy szervezetszerű működésüket semmi ne zavarja meg. A közbeszerzési törvény hatálya alá fogjuk visszahelyezni a bankot és a bank összes leányvállalatának a működését, ami például most akadálya volt annak, hogy az uniós támogatást igénybe vehessük autópályaépítésre. A jövőben nem szerezhet tulajdonosi részesedést a bank olyan jellegű szervezetekben, amely nem tartozik a saját tevékenységi körébe. Könyvvizsgálóját az ÁSZ javaslatára fogjuk megbízni, és amit szeretnék még mondani: át fogunk helyezni minden olyan tulajdoni részesedést (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ahová való, amely pillanatnyilag ott van.
Köszönöm, és kérem ennek a válasznak az elfogadását. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me