DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Asszony! Miniszterelnök Úr! 1998-ban a polgári kormány a kormányprogramjában azt vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, miután a rendszerváltást követő első nyolc évben a nyugdíjasoknak közel 20 százalékos reálérték-csökkenést kellett elszenvedniük. (Nagy zaj.)
Ezt az ígéretet az Orbán-kormány minden évben betartotta, sőt, ezen túl a korábbi értékvesztés visszapótlására törekedett. 1999-ben differenciált nyugdíjemelés történt, elsősorban az alacsony nyugellátásban részesülők javára. A minimálnyugdíjakat 25,5 százalékkal emeltük, és ez 10 százalékos infláció mellett számukra 14,2 százalékkal nagyobb vásárlóértéket eredményezett. Igaz, hogy a magasabb nyugdíjakat csak 11 százalékkal emeltük, de ezen nyugdíjak vásárlóértékét is megőriztük.
Szocialista és szabad demokrata képviselőtársaim a kampányban és azóta is azt fejtegetik, és azt felejtik el hangsúlyozni, hogy ez a differenciált emelés több mint egymillió nyugdíjas számára azt jelentette, hogy akinek nyugdíja 1998-ban 18 ezer forint alatti összeg volt, többet kapott, mint amit a törvény előírt. (Nagy zaj.) A vád tehát, hogy a polgári kormány 52 milliárdot elvett a nyugdíjasoktól, egyszerűen nem igaz.
(10.50)
A kisnyugdíjasoknak már akkor többet adott, a magasabb nyugdíjjal rendelkezők számára a következő években visszapótolta a differenciált nyugdíjemelés okozta részleges lemaradást.
Tisztelettel kérdezem a miniszter asszonyt a nyugdíjasoknak egyszeri juttatásként ígért 19 ezer forinttal kapcsolatban, hogy ezt az összeget miért nem építik be a nyugdíjalapba, miért egyszeri juttatásként fizetik ki; miért beszélnek önök visszaadásról, ha a visszaadás helyett csak egyszeri juttatást folyósítanak - amit nevezhetnénk tulajdonképpen a Horn-kormány alatt bekövetkezett értékvesztés lelkiismereti pótlásának is.
Várom a miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me