GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm. Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Úgy vélem, szinte nincs Magyarországon olyan fiatalember, aki örömmel állna a kényszersorozás intézkedése elé. Ezt bizonyítja az is, hogy bár a szigorúbb orvosi vizsgálatok miatt 50 százalékról 40 százalékra csökkent az alkalmatlanok aránya, ez még mindig nagyon magas, a nemzetközi tapasztalatok alapján ugyanis valójában a fiatalok 25 százaléka alkalmatlan csupán.
A sorkötelesek sok mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a sorkatonaságot. Van, aki százezreket költ hamis orvosi papírokra, van, aki több doboz energiaitalt iszik meg, hogy magas vérnyomás miatt nyilvánítsák alkalmatlannak. Az is előfordult már, hogy egy egyetemista olyan eredményt ért el egy IQ-teszten, hogy annak alapján még az utcára se mehetett volna ki egyedül. Sőt, olyanról is hallottam, hogy valaki fél évig élt erős nyugtatókon, csak hogy az orvosi vizsgálaton pszichológiai alkalmatlanság miatt mentsék fel.
Vitathatatlan tény, hogy a katonaság szimulánsai csak akkor fognak végleg eltűnni, ha a sorkötelezettséget felváltja a hivatásos hadsereg, ahogy ezt az SZDSZ már régóta szorgalmazza. A sorkatonaságnak ugyanis pozitív szerepe, célja szinte semmi, visszásságai és hátrányai viszont jól ismertek. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Két nagy vihart kavart esetet említenék. '99 telén agyhártyagyulladás-járvány kiinduló fészkei voltak a laktanyák. Nem kétséges, hogy a körülmények közrejátszottak ebben. Néhány hónapja pedig arról hallhattunk, hogy a szeptemberben bevonultatott újoncok közül hárman kíséreltek meg öngyilkosságot az első héten. Úgy vélem, a kényszersorozás intézményét minél hamarabb meg kell szüntetni. Kár egy forintot is pazarolni ennek az elavult, mind szakmailag, mind morálisan megkérdőjelezhető intézménynek a fenntartására. (Dr. Simicskó István: Alkotmány!) Az SZDSZ szerint ez a lépés gyakorlatilag azonnal kivitelezhető lenne.
Nem kétlem, hogy máshol is előfordul járvány vagy öngyilkosság, de azt egyáltalán nem tartom lényegtelennek, hogy ez olyan helyen történik-e, ahová az állampolgár szabad akaratából megy, vagy ahová az állami erőszak kényszeríti céltalanul és értelmetlenül. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
A kérdésem a következő: mikorra várható az utolsó bevonulás a minisztérium elképzelése szerint?
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me