ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Ünnepi ülésünk zárásaként engedjék meg, hogy felolvassam azt a két üzenetet, amelyeket az évforduló kapcsán az Országgyűlés kapott. Az egyiket Betty Boothroyd asszony küldte, az angol alsóház elnöke:
"Üzenet a Magyar Országgyűlésnek. Nagy örömömre szolgál, hogy szerencsekívánataimat küldhetem a magyar parlamentarizmus kezdeteinek 150. évfordulója alkalmával.
Magyarország és az Egyesült Királyság gazdag történelemben osztozik. A távoli XI. században a skóciai és magyarországi Szent Margit felvilágosodást hozott Szent István udvarából Skóciába. Az elmúlt évszázadban gróf Széchenyi Angliába ment, hogy igénybe vegye William Tierney Clark tervezési jártasságát a Duna magyarországi első rögzített hídjának építésénél. Széchenyi nagy csodálója volt mindannak, ami brit volt. Hazafiságban társa Kossuth Lajos, az 1849-es vereség után Britanniában keresett menedéket, ahol a magyar függetlenségnek számos támogatójára talált. A Brit Parlament szolgált példaképül annak a fő modellnek, amelynek alapján a XIX. század végén a virágzó magyar parlamenti életet kialakították.
Mai történelmünk is egyik fajtája az együttműködésnek, mind kereskedelmen és befektetéseken keresztül kétoldalú alapon és nemzetközi szinten is. Különösképpen örülök annak, hogy Magyarországnak az EU-ba való belépési tárgyalásai az Európai Unióval az Egyesült Királyság elnöksége alatt kezdődnek. A Magyarországnak szóló meghívás, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, elismerést jelent a demokrácia eszményei iránti elkötelezettségében, egy békés, toleráns és virágzó Európában. Ez az 1848-49-es forradalom maradandó öröksége. - Betty Boothroyd, az angol alsóház elnöke." (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me