DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Rádióhallgatók! Tisztelt Képviselőtársaim! Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről szeretnék szólni e kései órákban, amikor is Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Törökszentmiklóson egy iskola van elnevezve róla, s a közelmúltban egy domborművet avattunk fel.
A törökszentmiklósi református általános iskola és kollégium tisztelettel és szeretettel vette fel Bethlen Gábor nevét 1996-ban. 1997. március 15-én felavattuk az iskola homlokzatán elhelyezett, Bethlen Gábort ábrázoló domborművet, melyet Győrffy Sándor karcagi szobrászművész, Munkácsy-díjas alkotott, amelyet az iskolafenntartó egyház, a törökszentmiklósi egyházközség megkoszorúzott.
De ki volt Bethlen Gábor? Mit tud róla Magyarországon egy kisdiák? Munkássága elévült? Amit ő tett, azt elmosta az idő? Bethlen Gábor Báthory Gábor tanácsosa és hadvezére volt, kinek halála után a török támogatásával fejedelemmé választották. A harmincéves háború során több ízben vezetett hadat II. Ferdinánd császár és király ellen. 1620. augusztus 25-én a besztercebányai országgyűlés magyar királlyá választotta. 1621-ben II. Ferdinánddal Nikolsburgban békét kötött, s a királyi címről lemondott. A török elleni hadjárata megindításában meggátolta a halál.
Nagy tehetségű, széles látókörű, bölcs uralkodó volt. Diplomáciája egész Európára kiterjedt. Édes hazája, Erdély felemelésére, a tudományok, a műveltség, az iskolázás fejlesztésére nagy gondot fordított. Nem véletlen, hogy nevét viseli a Bethlen-kollégium, a nagyenyedi református főiskola.
Református kollégiumaink többsége egy-egy alapítványtevő vagy tudós professzor nevéhez fűződik, akik anyagi támogatásukkal, illetve szellemi irányításukkal tették lehetővé a felsőbb osztályok, tehát a kollégiumok beindítását. Így a Gyulafehérváron alapított, majd Nagyenyedre költöztetett kollégiumot Bethlen Gábor fejedelem alapítványa és a külföldről meghívott tudós tanárok emelték akadémiai rangra, amelyet mindig is az európai magaslatra törés jellemzett. E kollégiumnak híre, fénye egész Erdélyt beragyogja. Az ott megalapozott erkölcsnek és szellemnek századokkal dacoló megtartó ereje ma is érvényes.
Tehát jól tették a törökszentmiklósiak, hogy értékvesztő világunkban, ahol a jelen kort még zavarja a több évtizedes helytelen ideológiai folyamat, visszanyúlnak a történelem távlatába és tiszta forrásból merítenek, mert a "nagyságos fejedelem" élete, nézetei és munkássága példa értékű, úgy is mondhatnám, örök érvényű.
(21.40)
Szellemi gazdagodásra, erkölcsi tisztaságra, egymás megértésére, megismerésére és tiszteletére sarkall, élni és dolgozni tanít.
Hadd idézzek egy idézetet: "De... merre van Nagyenyed? Isten tudja! Valahol a két fűzfa mellett, ahol a Maros bódorog? Ki volt Bethlen Gábor?" - teszi fel a kérdést 1940 őszén egy kisdiák. "Az ember hasznos élete, akár a gabonamagvaké, azzal a törvényszerű - rendszerint mégis váratlan, némelykor a boldogsághoz hasonlatos - fordulattal indul, hogy a mindenkori szolgálatos kezek begyűjtik; behordják valahova az eszmék szérűire. Kellő tapintattal és gyanakvással nézegetik egymást; kit mire szemelt ki vajon a fejedelem. Melyik közöttük ama názáreti, akinek homlokráncában eljövendő csodatevések rejlenek?" És az ő csodáját mindnyájan ismerjük, mert azt a kisdiákot, aki ezt írta, úgy hívták: Sütő András.
Törökszentmiklósi Kisdiákok! Kívánjuk, kívánom, hogy annyi szépet, jót, igazat és nemeset adjon nektek Bethlen Gábor nevét viselő iskolátok, mint amennyit Sütő András kapott a nagyenyedi kollégiumban. Aki többet akar tudni Bethlen Gáborról, az olvassa el Sütő András "Nagyenyedi fügevirág - esszék és tűnődések" című művét. De természetesen igen gazdag anyag áll rendelkezésre az utókornak és az érdeklődőknek egyaránt.
Az újságok, a rádió, a tévé felvette ezt az ünnepélyes aktust, felvette az elhangzott nyilatkozatot, azonban a széles társadalomnak nem juttatta el az éter hullámain. Úgy érzem, hogy ez a csodálatos államférfi - Bethlen Gábor fejedelem - sokkal többet hagyott az utókorra, mint hogy mindazon munkásságát elhallgassuk. Mindenképpen pótolni kell.
Az elmúlt napokban úgy voltam, hogy nem mondom el senkinek - ez a törökszentmiklósiaké -, elmondom hát mindenkinek az éter hullámain keresztül, mélyen tisztelt képviselőtársaim: a jelen való világban feltétlenül aktuálissá vált Bethlen Gábor igyekezete, jövőbe való látása, az a szorgalma, fegyelmezettsége, amelyet abban a korban az előrelátás sarkallott a következő századokra is. Ezért kellett ezt elmondanom a magyar társadalomnak: van mire figyelnünk, van honnan táplálkozzunk. A múltból kell hogy merítsünk valamit a jelen kornak és a jövő nemzedéknek. Köszönöm a szíves türelmüket és azt, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me