DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon örültem, amikor a felszólalását úgy kezdte a mai vita befejeztével, hogy megszívleljük a kritikát, és nagyon örültem volna, hogyha ez a második olyan nap, amikor tárgyaljuk a kormány jogállását. Az előző alkalommal elmondtam, Sepsey Tamás képviselő úr a mai alkalommal elmondta azt a nagy hiányosságát a törvényjavaslatnak, hogy kimaradt a nem képviselő kormánytagok vagyonnyilatkozata.
Tekintettel arra, hogy mi nagyon sok módosító indítványt el tudunk készíteni, egyre nem tudunk vállalkozni: arra, hogy komplex módon az összes eljárásjogi kérdésével megalkossuk a nem képviselő kormánytagok vagyonnyilatkozatára és a vagyonnyilatkozathoz kapcsolódó eljárásra vonatkozó részt. Örültem volna, ha államtitkár úr ez ügyben is kifejti a kormány álláspontját, mert azt hiszem, ha ennek az Országgyűlésnek a kormánypárti többsége óriási arányban a mellett szavazott, hogy a képviselőknek a vagyonnyilatkozatukat egy ilyen összetett és komplex módon kell benyújtania, majd egy külön eljárás keretében kell a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos összes formulát megtennünk, akkor valószínűleg elvárható, hogy a kormány jogállásában szabályozásra kerüljön az, hogy a kormánytagok között, illetőleg a politikai tisztségviselők között sokkal fontosabb vagyonnyilatkozat valamilyen módon belekerüljön ebbe a törvényjavaslatba.
Röviden arra is szeretnék kitérni, hogy lehet, hogy a magyar jogban és a magyar hagyományokban volt már arra példa, hogy a végrehajtó hatalomnak néhány embere kapott mentelmi jogot, de a mentelmi jog eredendően azt a célt szolgálja, hogy a hatalmi ágak szétválasztásánál védje akár a bírói hatalom, akár a törvényhozói hatalom egyes kiemelt képviselőjét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) attól a végrehajtói hatalomtól, amivel szemben őt meg kell védeni.
Kérem, hogy az államtitkár úr a vagyonnyilatkozatra vonatkozóan nyilatkozzon a kormány nevében. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me